Margriet logo
null Beeld

Geen menstruatie deze maand? 6 redenen waarom je niet ongesteld wordt

Het kan even schrikken zijn als je niet ongesteld wordt wanneer je dat verwacht. Maar het hoeft echt niet te betekenen dat er een baby op komst is. En het is ook lang niet altijd een reden voor bezorgdheid. Zes verklaringen waarom je geen menstruatie hebt.

Van niets aan de hand tot toch even naar de dokter:

1. Geen menstruatie door snel (en veel) afvallen

Wanneer je in korte tijd veel bent afgevallen – bijvoorbeeld doordat je jezelf op een crashdieet hebt gezet of extreem hard hebt gesport – kan het zijn dat je ongesteldheid even uitblijft. Het lichaam gaat dan in overlevingsmodus en beschermt zich op een natuurlijke manier tegen de zware belasting van een zwangerschap. Je hersenen geven in zo’n periode een signaal af waardoor je lichaam minder hormonen produceert dan normaal. Als gevolg hiervan produceren de eierstokken minder oestrogeen, waardoor je menstruatie niet op gang komt. Duurt dit inderdaad even – omdat je aan het trainen bent voor een marathon of ander belangrijk sportevenement, bijvoorbeeld – dan is er weinig aan de hand. Maar langdurig geen menstruatie hebben, zoals ook vaak gebeurt bij mensen die lijden aan anorexia nervosa en boulimia, is zorgwekkend. Ga in dat geval altijd naar de huisarts.

2. Jetlag

Je maandelijkse cyclus draait op een bepaald bioritme. Wanneer je een verstoord dag-nachtritme hebt, kan dat invloed hebben op je maandelijkse bloeding. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je in een maand een aantal keer van tijdzone bent veranderd. Maar ook als je structureel weinig nachtrust hebt gehad. Vrouwen die voor het eerst in ploegendiensten werken, hebben hier nogal eens last van. Na een tijdje, als het lichaam gewend is aan het nieuwe ritme, zal de menstruatie zich aan dat ritme aanpassen.

Lees ook: Moet jij vaker naar de wc tijdens je menstruatie? Dít is waarom

3. Stress

Ben je bang dat je zwanger bent terwijl dat niet is gepland? Dan is de kans groot dat je geen menstruatie hebt door stress. Ook andere spannende veranderingen of psychische klachten kunnen ervoor zorgen dat je niet ongesteld wordt. Je lichaam gaat dan in dezelfde overlevingsmodus als wanneer je ineens heel veel afvalt. Verdwijnt de stress of psychische druk? Dan zal het met de menstruatie ook weer goed komen.

4. Schildklier

Je schildklier is een orgaan dat onder andere verantwoordelijk is voor de stofwisseling. Dit gebeurt door de aanmaak van het schildklierhormoon. Dat hormoon reguleert daarnaast ook de instandhouding van je zenuwstelsel, hartslag en zuurstofcirculatie. En het zorgt voor een gezonde vochthuishouding, hersenactiviteit, lichamelijke groei en ontwikkeling, temperatuur en spijsvertering. Wanneer de schildklier over- of onderactief is, kan het zijn dat je niet ongesteld wordt. Vaak omdat dit gepaard gaat met plotseling gewichtsvlies. Ook kan het zijn dat je juist in korte tijd veel bent aangekomen. Beide hebben invloed op je menstruatie. Bij dit soort klachten is het verstandig naar de huisarts te gaan.

5. Hormonen uit balans

Een verandering of verstoring in de hormoonbalans heeft effect op je menstruatie. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door PCOS: Polycysteus Ovarium Syndroom, een hormonale afwijking die invloed heeft op de eisprong. Wanneer je last hebt van PCOS, zijn de verhoudingen oestrogeen, progesteron en testosteron niet in balans. Dit zorgt ervoor dat je een onregelmatige eisprong hebt en dus ook onregelmatig ongesteld bent. Andere symptomen van PCOS zijn haargroei op gezicht en borst, moeite met afvallen en mogelijke vruchtbaarheidsproblemen. Denk je symptomen van PCOS te herkennen, ga dan zeker naar de huisarts. Zij kunnen helpen bij het behandelen van deze aandoening.

6. De overgang

Als laatste kan het zijn dat als je geen menstruatie (meer) hebt, dit een teken is dat de menopauze is ingezet. Dit is meestal één van de eerste tekenen van de overgang. Vaak gaat dit gepaard met andere klachten zoals opvliegers, nachtelijk zweten en vaginale droogheid. Ook in dat geval kan een bezoek aan de huisarts geen kwaad.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen| Women's Health, Mens en Gezondheid

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden