Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Geef een ander gezonde darmen, word poepdonor!

wc.jpg

Wist je dat je mensen met bepaalde darmklachten kunt genezen met je eigen ontlasting? Vanaf vandaag kun je daarom je poep doneren bij de eerste ‘poepbank’ van Nederland! 

In het Leids Universitair Medisch Centrum werd vandaag de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) geopend, opgericht voor poeptransplantaties. De ‘poepbank’ is bedoeld voor mensen met bepaalde darmaandoeningen, zoals de darminfectie Clostridium difficile. Bij mensen die hier last van hebben, is de darmflora van slag. Maar: als zij de verdunde ontlasting van een gezonde donor krijgen, kunnen ze herstellen!

Opvangbakje in wc

Om te doneren, moet je een speciaal opvangbakje onder de wc-bril hangen dat de ontlasting opvangt. Vervolgens moet je dit snel naar het lab in Leiden brengen. Hoe vaker je dit doet, hoe beter, want er is best wat poep voor nodig om iedereen te kunnen helpen. Voor een transplantatie is namelijk 75 gram nodig en de gemiddelde donatie weegt 110 gram.

‘Kwestie van wennen’

Maar toch, een beetje vies klinkt het wel. “Ontlasting doneren is nog niet ingeburgerd, zoals bloed geven dat is”, bevestigt microbioloog Ed Kuijper van het LUMC tegen nu.nl. “Ik denk dat het een kwestie van wennen is.”

Zo word je donor!

Ook poepdonor worden? Voorwaarden zijn dat je in de buurt van Leiden woont en gezond bent. Neem voor meer informatie contact op via info@ndfb.nl.

 

Ook interessant