null Beeld

Gebruik zonnebank nog schadelijker dan gedacht

Dat het gebruik van de zonnebank niet goed is voor je huid en huidkanker kan veroorzaken, wisten we al lang. Maar onlangs is bekend geworden dat het gebruik ervan nog veel schadelijker is dan tot nu werd aangenomen. Wie voor zijn 35ste levensjaar onder de zonnebank gaat, verhoogt het risico op kanker met maar liefst 75 procent.

Het gebruik van de zonnebank is nooit veilig, besluit een wetenschappelijk comité van de Europese Commissie op basis van nieuw onderzoek. Bij degenen die met enige regelmaat onder de zonnebank liggen, neemt het risico op kanker toe. De gevolgen zijn vooral groot bij jonge mensen met een blanke huid, zo bericht de Vlaamse krant De Morgen.

Oogkanker

De zonnebanksector is volgens de wetenschappers de belangrijkste veroorzaker van huidkanker. De uv-stralen die de zonnebank produceert zijn volkomen schadelijk: ze veroorzaken niet alleen kanker, ze bevorderen het ook. Daarnaast is er bewijs dat de uv-stralen naast verschillende soorten huidkanker ook oogkanker kunnen veroorzaken. Volgens de wetenschappers is er geen veilige limiet.

“In 2006 heeft SCHEER (Wetenschappelijk Comité inzake Gezondheids-, Milieu- en Opduikende Risico’s, red.) een eerste rapport hierover uitgebracht,” zegt Brigitte Boonen, expert huidkankerpreventie van de Vlaamse Stichting tegen Kanker. “Toen waren ze een pak voorzichtiger. ‘Waarschijnlijk zijn zonnebanken verantwoordelijk voor melanoom,’ klonk het toen. Hun nieuwe advies, op basis van heel wat nieuwe wetenschappelijke studies, gaat veel verder. Alle twijfel is weggenomen.”

Overigens maakt het niet uit of de zonnebank in kwestie oud of nieuw is. “De nieuwste generatie apparaten blijkt even kankerverwekkend,” aldus Boonen.

Wil je weten hoe je verstandig kunt zonnen? Lees dan dit artikel.

Bronnen: demorgen.be en kanker.be

Foto: Sanoma Media Assets Delivery

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden