null Beeld

Gebruik jij ‘dokter Google’? Slecht idee: het geeft bijna altijd de verkeerde diagnose

Is ‘dokter Google’ de eerste waar jij heen gaat als je ergens pijn hebt? Dat blijkt niet écht een goed idee te zijn. Het opzoeken van je symptomen op een zoekmachine zoals Google levert je namelijk in twee derde van de gevallen een verkeerde diagnose op.

Maar je bent zéker niet de enige die op een zoekmachine terugvalt voor medisch advies. Per minuut worden er zo’n zeventigduizend gezondheidsgerelateerde zoekopdrachten ingetypt op Google.

Onderzoek

In een studie lieten Australische onderzoekers 36 mensen via Google symptomen opzoeken, die bij een bepaalde diagnose horen. Slechts in 36 procent van de gevallen kwamen ze in één keer tot die juiste diagnose. Bij de helft van de gevallen stond de correcte diagnose wel in de top drie van mogelijke aandoeningen, maar niet bovenaan. Bij de rest kwam de juiste uitkomst pas (veel) later naar voren. Dat schrijven de researchers in een verslag in Medical Journal of Australia. En die verkeerde diagnoses kunnen flinke gevolgen hebben, zeggen de onderzoekers.

Gevaarlijk

Onderzoeksleider Michella Hill zegt dat ze echt wel snapt waarom mensen symptomen opzoeken via de zoekmachine; zelfs heeft ze het ook weleens gedaan. Toch moet je wel twee keer nadenken bij de diagnose die Google je geeft. “Hoe verleidelijk het ook is om een zoekmachine te gebruiken om erachter te komen waar een bepaald symptoom door wordt veroorzaakt; het is meestal onbetrouwbaar. Bovendien kan het gevaarlijk zijn.” Het kan namelijk een vals gevoel van veiligheid geven, óf er juist voor zorgen dat je je onnodig veel zorgen maakt. Zo kan een ernstige aandoening afgeschreven worden als een gewone verkoudheid, en huiduitslag bestempeld worden als een ernstige ziekte. Het is dus belangrijk dat mensen niet alleen vertrouwen op de diagnose van Google, maar ook een medisch professional naar hun klachten laten kijken.

Lees ook: Apps om huidkanker op te sporen blijken niet altijd betrouwbaar

Wel of niet naar de dokter?

De onderzoekers keken ook naar het gegeven advies van de zoekmachine om naar een arts te gaan. Op dit gebied kwam ‘dokter Google’ net iets beter naar voren. In zestig procent van de gevallen was het advies om medische hulp te zoeken correct, vooral bij ernstige gezondheidsaandoeningen. “Maar voor minder ernstige aandoeningen daalde dit tot dertig tot veertig procent”, zegt Hill. Google stuurt mensen dus vaker naar een arts dan het nodig is. In principe is dat positief: je kan het maar beter laten checken, zegt Hill. “Maar het kan er ook toe leiden dat mensen naar de spoedeisende hulp stappen terwijl dat eigenlijk niet echt nodig is”, zegt de onderzoekster. En dat is nou juist níet de bedoeling van zo’n zoekmachine. Volgens deze onderzoekers kunnen zoekmachines dan ook best nuttig zijn om meer informatie in te winnen, maar níet om een diagnose te stellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Scientias, Medical Journal of Australia

Beeld | iStock

null Beeld

Heb jij Margriet Extra: Energiek & In balans al in huis? Een inspirerende special met veel handige tips die juist nú zo goed van pas komen. Over vol energie de zomer in te gaan, rust vinden in rituelen, wandelen en yoga en nog véél meer. Haal deze editie nu in de winkel óf bestel ‘m hier veilig online (zonder extra verzendkosten).

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden