Gebruik jij desinfecterende handgel op de goede manier? 3 veelgemaakte fouten
Van winkels en supermarkten tot en met de dokter en fysio: bijna overal waar je komt, tref je bij de ingang nu desinfecterende handgel aan. Belangrijk om die handgel te gebruiken, maar gebruik jij het wel goed?
Een pompje handgel op je handpalm, even je handen over elkaar wrijven en klaar. Is dat in een notendop hoe jij het spul gebruikt?
Handgel goed gebruiken
Dan doe je het dus niet helemaal goed, blijkt uit een belangrijke tekening van de Wereldgezondheidsorganisatie. En met jou vele anderen. Voorkom deze fouten:
1. Je gebruikt te weinig handgel
Bij een handgel is het extra belangrijk dat je er genoeg van gebruikt. Als je je handen met water en zeep wast, spoel je de bacteriën en virussen van je handen. Handgel doodt die ziekteverwekkers óp je handen. Maar alleen als ze goed in contact komen met de handgel. Als je slechts een pompje handgel gebruikt, is dat waarschijnlijk niet genoeg om je handen goed mee in te smeren. Gebruik voortaan dus meer van het spul. Laat je niet opjagen door eventuele mensen achter je, of neem gewoon je eigen handgel mee.
Lees ook
Deze wc-gewoonte kan verspreiding van het coronavirus voorkomen
2. Je slaat plekjes op je handen over
Je handen even over elkaar wrijven nadat je handgel hebt aangebracht, is niet voldoende. Het is belangrijk om het ook tússen je vingers te wrijven. Vergeet ook je duimen niet. Net als je handpalmen en de bovenkanten van je handen. Eigenlijk zou je met handgel bijna dezelfde routine als met handen wassen met water en zeep moeten volgen.
3. Je laat de handgel niet goed drogen
Alles bij elkaar is het de bedoeling dat je zo'n twintig tot dertig seconden met je handen wrijft nadat je de handgel hebt aangebracht. Het spul heeft die tijd hard nodig om op alle plekjes te kunnen komen. Maar ook om op te drogen en daarbij de bacteriën en virussen op je handen te vernietigen. Als je handen nog nat zijn van de handgel en je al iets aanraakt, veeg je het spul eigenlijk weer van je handen af. En dan heb je het hele riedeltje voor niks gedaan.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Wereldgezondheidsorganisatie
Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.