Gebroken nacht gehad? Zó kan migraine je slaap beïnvloeden
Bij migraine denk je waarschijnlijk voornamelijk aan knallende koppijn. Maar dat is nog niet alles, uit een recent onderzoek blijkt namelijk dat migraine ook invloed heeft op je slaap. En dat is niet bepaald op een goede manier. We leggen je uit wat je hiervan kunt merken.
En kun je je slaappatroon dan ook aanpassen om een aanval te voorkomen?
De invloed van migraine op je slaap
Uit een onderzoek waarbij de resultaten van 32 verschillende onderzoeken naar slaap en migraine met in totaal 10.000 deelnemers werden vergeleken, bleek dat migrainepatiënten hun slaap over het algemeen als minder goed beoordeelden. De oorzaak hiervoor is waarschijnlijk dat mensen met migraine minder remslaap hebben. Die remslaap is de fase waarin je hersenen het meest actief zijn en je de meeste dromen hebt. In deze fase verwerken je hersenen gedachten, indrukken en emoties en hebben ze de tijd om herinneringen in je geheugen op te slaan. Hoe minder remslaap, hoe minder tijd je hersenen hier dus voor hebben. Hierdoor kun je overdag sneller oververmoeid zijn en ben je prikkelbaarder.
Slaaptekort
Daarnaast bleek uit het onderzoek dat kinderen met migraine korter sliepen dan kinderen zonder migraine. Uit een ander onderzoek bleek tevens dat twee dagen slecht slapen (minder dan vier uur) ook een trigger kan zijn voor een aanval. Hierdoor voelen sommige mensen met migraine een aanval al aankomen als ze veel gapen, erg moe zijn of slecht slapen. Voldoende slapen is dus heel belangrijk. Als je last hebt van een chronisch slaaptekort, dan kan dat overdag weer zorgen voor een slechte concentratie, een korter lontje en een verandering van je eetlust. Daarnaast belandt je al snel in een soort vicieuze cirkel als je enerzijds door je migraine slechter en/of korter slaapt en anderzijds door je slaaptekort weer sneller een migraineaanval krijgt.
Lees ook: Vaak last van migraine? Dít zijn de meest voorkomende triggers
Niet uitslapen
Andersom blijkt uitslapen helaas ook niet dé uitkomst te zijn. Als je op je vrij dagen lekker lang blijft slapen, kan dit juist een aanval uitlokken. Voor mensen met migraine is het daarom heel belangrijk om zoveel mogelijk een vaste slaaproutine aan te houden. Eigenlijk zou je het beste elke dag ongeveer op dezelfde tijd op moeten staan en op dezelfde tijd naar bed moeten gaan. Dit zou de kans op een migraineaanval door slaap kleiner maken. Daarnaast zou een vast slaapschema je ook weer moeten helpen om beter te slapen.
Bron | Bedrock, Huffpost, Psychfysio, Hersenstichting
Beeld | Getty Images
Margriet 44 ligt nu in de winkels! Met deze week een groot en openhartig interview met schrijfster Annejet van der Zijl, 5 x de tosti op chic, alles over de juiste houding om klachten te voorkomen, een grote wintertuin gids, tips om je innerlijke slons na anderhalf jaar thuiswerken te omarmen, de laatste herfsttrends en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.