Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kun je geboren worden met de ziekte van Parkinson?

kun-je-geboren-worden-met-de-ziekte-van-parkinson.jpg

Uit nieuw onderzoek blijkt dat mensen die voor hun 50e gediagnosticeerd worden met Parkinson, de ziekte waarschijnlijk al vóór hun geboorte hadden. Jonge Parkinsonpatiënten worden vaak geboren met onregelmatige hersencellen, die jarenlang onopgemerkt zijn gebleven. Het onderzoek verwijst echter wel naar een nog te ontwikkelen medicijn, wat misschien kan helpen dit neurologische proces vroegtijdig op te lossen.

Wanneer ontstaat Parkinson?

Parkinson ontstaat wanneer de hersenneuronen, die dopamine aanmaken, verzwakken of afsterven. Dopamine is een stofje dat je helpt met het bewegen van je spieren. Symptomen van dit proces worden steeds erger en aanweziger. Denk aan: vertraagde beweging, spastische spieren, trillingen en verlies van balans. In de meeste gevallen is het niet duidelijk waarom deze neuronen uitvallen. Ook is er geen oplossing voor.

Lees ook:
Deze sport werkt tegen Parkinson

Geboren met Parkinson?

In 2018 waren er zo’n 52.000 mensen met Parkinson in Nederland en met de huidige vergrijzing die gaande is, stijgt dit aantal alleen maar. De meeste patiënten zijn 60 jaar of ouder, hoewel 10 procent van de patiënten tussen de 21 en 50 jaar oud is. Het nieuwe onderzoek, uitgevoerd door Cedars-Sinai, richtte zich juist op deze jonge groep mensen. ”Parkinson bij jonge mensen is juist verschrikkelijk, omdat het mensen in de bloei van hun leven raakt. Dit nieuwe onderzoek geeft in elk geval iets van hoop dat we vervroegde Parkinson op een dag op tijd kunnen detecteren en preventief actie kunnen ondernemen”, aldus Michele Talgliati, mede-auteur en specialist.

Belangrijk medicijn

Het onderzoek bestond uit het bestuderen van bepaalde stamcellen, verkregen bij jonge patiënten en het terugbrengen van volwassenen bloedcellen naar hun primitieve staat. Op deze manier kunnen de stamcellen weer nieuwe dopamine neuronen aanmaken, precies wat er mist bij het ontstaan van Parkinson. Volg je het nog? Vervolgens hebben de onderzoekers een aantal medicijnen op dit proces getoetst. Ze kwamen erachter dat één ervan precies deed wat ze wilden: het afsterven van die neuronen ongedaan maken. Dat medicijn wordt nu voornamelijk nog gebruikt voor het behandelen van huidkanker, maar bevat dus waarschijnlijk iets waar jonge patiënten zeker iets aan hebben. Al met al, positief nieuws.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron: science daily
Beeld: iStock

Ook interessant