Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit gebeurt er met je lichaam als je te veel eet

lichaam-te-veel-eten.jpg

Gedurende de decembermaand heb je, zoals wij allemaal, ongetwijfeld veel eten naar binnen gewerkt. Te beginnen met pepernoten, chocolade (van de letters) en marsepein, gevolgd door uitgebreide kerstdiners (en -ontbijtjes én -brunches). En dan hebben we de oliebollen nog niet eens achter de kiezen… Je zou misschien denken dat alleen je lijn het hierdoor zwaar te verduren heeft, maar ook de binnenkant van je lichaam moet eraan geloven.

De gevolgen aan de buitenkant zijn gemakkelijk merkbaar. Misschien zit je broek wel wat strakker of heb je je lievelingsriem stiekem een gaatje (of twee) wijder gezet. Maar van wat er vanbinnen gebeurt, ondervinden we net zo goed consequenties. Dit doet te veel eten met je lichaam.

Brandend maagzuur

Om voedsel af te breken, maakt je maag zoutzuur aan. Eet je te veel, dan moet je maag meer van dit zuur produceren. En dat kan terechtkomen in de slokdarm. Een vette hap kost je lichaam meer moeite om af te breken, waardoor je vatbaarder bent voor brandend maagzuur.

Je organen maken overuren

Als je (te) veel eet, vraag je veel van je organen. Die moeten hard werken om de extra hormonen en enzymen af te scheiden om de voeding af te breken. Gebeurt dit op regelmatige basis, dan kan dat bijvoorbeeld problemen opleveren voor je stofwisseling.

Opgeblazen gevoel

Elke keer als je een hap eten naar binnen werkt, neem je een hap lucht mee. Die komt in je spijsverteringskanaal terecht en dat gas zet uit in je maag. Het resultaat? Een vervelend opgeblazen gevoel. Omdat je lichaam probeert af te komen van die gassen, kun je ook gaan boeren.

Rennen naar het toilet

Soms heb je je eten pas nét achter de kiezen als je alweer naar het toilet moet voor een grote boodschap. Dat kan een gevolg zijn van het dumpingsyndroom, ook wel een te snelle maagontlediging. Je eten blijft dan maar kort in de maag en komt snel in de dunne darm terecht. Dit kan gebeuren wanneer je veel suikers in één keer binnenkrijgt en je maag overvol raakt.

Je krijgt last van een after dinner dip

Je hebt vast weleens last gehad van een vermoeid en slaperig gevoel na het eten, dit wordt ook wel een after dinner dip genoemd. Zo’n dip wordt veroorzaakt door het stijgende glucosegehalte in je lichaam na veel eten, waarna ook de productie van insuline omhoog schiet. Die suikers verlaten echter snel weer je lichaam, waardoor je vermoeid en ‘leeg’ achterblijft.

Misselijk gevoel

Het komt waarschijnlijk niet als een verrassing: maar als je te veel eet, kun je misselijk worden. Hier kun je vooral last van krijgen na het eten van vet voedsel. De afbraak van vet vraagt veel van je verteringssysteem, waardoor het lang duurt voordat je maag leeg is. Tot die tijd kun je last hebben van een misselijk gevoel.

Bronnen | independent.co.uk & hln.be
Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Zo maak je gebroken oogschaduw weer als nieuw.

Artikelen ontvangen in je mailbox? Ga naar margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant