Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit gebeurt er als je een week minder zout eet

nierstichting-moeder-en-kind.jpg

Bijna elke Nederlander eet te veel zout. Om hier aandacht voor te vragen en mensen te laten ervaren hoe smaakvol het is om minder zout te eten, organiseert de Nierstichting van 10 tot 24 maart De Zoutchallenge (kijk op zoutchallenge.nl). Niobe van Margriet ging de uitdaging aan om met verantwoorde recepten een week lang zoutbewust te eten. Wat gebeurt er als je minder zout binnenkrijgt? 

Margriet samen met de Nierstichting

niobe moen“Op mijn eitje of op een warm stokbroodje met roomboter: ik houd van zout. Als redacteur schrijf ik geregeld over gezondheid. Dus toen ik me inlas over het gebruik en effect van zout, schrok ik best van de feiten. Zo krijgen we gemiddeld 9 gram zout per dag binnen, elke dag 3 gram meer dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Dat is bijna een kilo zout te veel per jaar! Te veel zout kan je nieren onherstelbaar beschadigen. Alle reden om bewuster te kijken naar wat we eten. Zeker als je je realiseert dat zo’n 80 procent van het zout dat je binnenkrijgt in bewerkte producten zit. Slik…”

Bewuster met zout

“Nu ik dit weet, vind ik het helemaal geen gek idee om zelf ook wat bewuster om te gaan met zout. Ik krijg gelukkig hulp van het receptenboekje dat je ontvangt als je meedoet aan De Zoutchallenge.nl. Hierin vind je zoutbewuste recepten voor ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes. En die recepten zijn allesbehalve een straf! Zo eet ik als ontbijt bijvoorbeeld havermoutpap met gebakken banaan, abrikozenyoghurt met muesli en toast met gebakken appelschijfjes. Dat smaakt net zo lekker als het klinkt. Maar bij de gerechten voor lunch en avondeten moet ik even wennen. Kennelijk zitten er in de producten die ik vaak eet toch meer zout dan ik dacht, want de smaak van deze zoutbewuste recepten is echt anders.”

‘Als ík minder zout kook, eet iedereen van wie ik houd minder zout’

Doe mij nog maar een roltosti

Roltosti - Zoutchallenge - Nierstichting“Aan de recepten ligt het trouwens niet. Ze zijn heel smakelijk, de piccolini pizza en de roltosti. In plaats van oude 48+ kaas gebruik je een klein beetje 30+ kaas, mozzarella, verse geitenkaas of camembert. De tosti is een favoriet voor de lunch, omdat het zo’n origineel recept is – wie at er ooit een opgerolde tosti? – maar ook gewoon heel lekker. We bakken de lekkerste havermout-dadelkoekjes, maken Katwijkse stamppot met andijvie (licht gezouten door de ansjovis die erin zit) en een kruidenomeletje (lekker door de kruiden en omdat je er een beetje 30+ kaas in verwerkt).

Het resultaat

En dan gaat ongemerkt toch de knop om. Met dank aan de gerechten die zo snel, simpel èn smaakvol zijn. De conclusie? Ik ben verrast. Want minder zout? Het went! Je krijgt er pure smaken voor terug. Belangrijk: mijn man en meisjes doen mee, en vinden het nog lekker ook. En dat is fijn. Want als ik minder zout kook, eet iedereen van wie ik houd minder zout.”

Ga ook de uitdaging aan!

Wie van z’n nieren houdt, eet minder zout. Doe mee en ga naar zoutchallenge.nl (van 10 tot 24 maart). Wie zich opgeeft, krijgt een boekje met zoutbewuste menu’s (makkelijk om te maken en lekker om te eten) plus veel tips en adviezen (hoe je je eten op smaak brengt met kruiden, bijvoorbeeld en wat foute, zoute producten zijn). Fijn: het is geen weekmenu dat je móét volgen, het gaat vooral over (smaakvol) leren koken met en wennen aan minder zout.

De Zoutchallenge wordt mede mogelijk gemaakt door partners als het Voedingscentrum, Actify en Vitam.

Ook interessant