Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Betekent gapen dat je ook echt moe bent?

betekent-gapen-altijd-dat-je-ook-echt-moe-bent-of-niet.jpg

Al van jongs af aan word je wijs gemaakt dat wanneer je gaapt, je moe bent en naar bed moet. Toch zijn er veel momenten waarop je moet gapen, maar niét moe bent. Bijvoorbeeld in de sportschool, op je werk of in een restaurant. Hoe komt dat?

Wij leggen het je uit.

In de baarmoeder

Leuk feitje: gapen doen we al bij onze moeders in de baarmoeder. Je zou denken dat je dit doet omdat je moe bent, maar het heeft vermoedelijk te maken met de ontwikkeling van onze hersenen. Dat is al het eerste teken dat gapen niet direct betekent dat je moe bent. Nog een leuk feitje: sporters gapen vaak vlak voordat ze moeten presteren. Schaatser Ireen Wüst is al meerdere malen voordat ze moet schaatsen gapend gezien.

Temperatuur van je hersenen

Als je moe bent, worden je hersenen warmer en zorgt een gaap ervoor dat je brein weer afkoelt. Dit blijkt uit een onderzoek van Andrew Gallup uit 2007. Je mond opendoen en een hap lucht nemen, zorgt ervoor dat je brein afkoelt. Door deze gaap stroomt er meer bloed richting je hersenen waardoor het warme bloed wordt vervangen door kouder bloed vanaf het hart.

Gaap je veel? Dan ben je vast een denker met af en toe een verhit brein. En dus niet verveeld of moe.

Lees ook
Dít is waarom gapen zo aanstekelijk is

Zien gapen doet gapen

Verschillende studies laten een verband zien dat als je iemand ziet gapen, jij dit zelf ook moet. Het heeft te maken met empathie: het vermogen om andermans emoties te herkennen en te begrijpen. Hoe empatischer mensen zijn, hoe eerder ze vatbaar zouden zijn voor iemand die gaapt.

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock

Ook interessant