Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó kun je een gameverslaving bij iemand herkennen

zo-kun-je-een-gameverslaving-bij-iemand-herkennen.jpg

Tegenwoordig leven we steeds vaker in een online wereld. Social media spelen een grotere rol, maar ook games worden steeds mooier en realistischer. Af en toe eens gamen is niet erg, maar hoe weet je wanneer het een verslaving wordt?

Één op de vijftig mensen raakt verslaafd aan gamen of internetten. We vertellen je hoe je een gameverslaving bij iemand kunt herkennen.

Waarom is gamen verslavend?

Gamen kan voor iemand ontzettend ontspannend werken. Je vergeet even alles om je heen, je kunt online contact hebben met andere gamers en je leert nieuwe dingen. Ook moet je bepaalde dingen in een spel steeds beter kunnen, waardoor het een kick geeft als dat lukt en je verder komt.

Symptomen van een gameverslaving

Als iemand steeds vaker en steeds meer tijd achter de computer doorbrengt en games speelt, kan er sprake zijn van een gameverslaving. Dit is het geval als het gamen ten koste gaat van andere belangrijke dingen, zoals werk of school. Ook kan iemand met een gameverslaving geïrriteerd raken of onrustig worden als hij of zij niet kan gamen. Ook als iemand vaak langer achter de computer blijft zitten dan eigenlijk de bedoeling was, kan een teken zijn.

Een aantal andere symptomen zijn:

  • het gamen niet (of bijna niet) kunnen onderbreken
  • eten en drinken achter de computer, of zelfs maaltijden overslaan
  • het verliezen van tijdsbesef tijdens het gamen
  • verstoring van het dag- en nachtritme
  • liegen over gamen
  • minder aandacht besteden aan uiterlijke verzorging
  • boos worden als iemand hem of haar over het gamen aanspreekt
  • meer vrienden in de gamewereld hebben dan in het echte leven
  • middelen gebruiken (zoals energiedrank) om wakker te blijven
  • fysieke klachten zoals rugklachten, geïrriteerde en droge ogen

Lees ook
Rienke’s zoon was verslaafd: ‘Hij zei: ‘Ik ga mezelf wat aandoen’’

Wanneer wordt het gamegedrag problematisch?

Het gamen wordt een problematische verslaving als het ervoor zorgt dat doelen, vriendschappen en relaties in het leven verstoord worden. Het kan bijvoorbeeld leiden tot het verlies van relatie en sociale contacten, stoppen met baan of opleiding, eenzaamheid of ontwikkelsachterstand (bij jonge kinderen).

Wat kun je doen aan een gameverslaving?

Allereerst is het noodzakelijk om de verslaving serieus te nemen en hulp in te schakelen. Een gameverslaving is namelijk niet iets waar je zonder hulp makkelijk van af kunt komen. Er kunnen ontwenningsverschijnselen optreden. Een behandeling volgen kan bijvoorbeeld bij Jellinek, die verschillende behandelingen tegen de verslaving aanbiedt. Om grip te krijgen op de verslaving kun je individueel of in een groep coginitieve gedragstherapie volgen.

Helemaal stoppen met gamen kan ook met de zogenoemde Minnesotabehandeling. Die behandeling doe je met een aantal anderen die hetzelfde doormaken. Je kunt ook contact opnemen met MIND Korrelatie om hulp te krijgen. Daar kunnen ze naar je verhaal luisteren (ook als je het vermoeden hebt dat iemand een gameverslaving heeft) en doorverwijzen naar professionele hulpverlening.

Voor (groot)ouders die zich zorgen maken over hun (klein)kind dat gamet, kijk hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Jellinek, GGZ Interventie, Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), MIND Korrelatie
Beeld | Getty Images

Ook interessant