Margriet logo
Na twee weken verkouden nog steeds klachten? Misschien is er iets anders aan de hand Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Gaat je verkoudheid niet over? Misschien is er iets anders aan de hand

De ‘R’ zit nog steeds in de maand en dat betekent dat we massaal te maken krijgen met verkoudheid en andere luchtwegvirussen. Wat als je verkouden bent en na twee weken nog steeds last hebt van klachten?

Een verkoudheid op zich is al vervelend genoeg. Je neus is verstopt, je moet niezen en hoesten en hebt misschien last van keelpijn. Normaal gesproken gaat een verkoudheid vanzelf over, meestal na zo’n drie tot tien dagen. Zijn de klachten na tien dagen nog niet weg? Dan zou het zomaar kunnen dat er iets anders speelt.

Langer dan tien dagen verkouden

Laten we beginnen met het feit dat het niet gek is om langer dan tien dagen verkouden te zijn. Soms duurt het gewoon wat langer voordat klachten verdwijnen. Om na te gaan of er iets anders speelt is het belangrijk om te weten of je wel echt te maken hebt met een verkoudheid. Zo hebben COVID en griep soortgelijke klachten, maar is het verloop van deze ziektes anders. Om zeker te weten dat het om een verkoudheid gaat, kun je een coronatest doen, om deze ziekteverwekker uit te sluiten.

Ga daarbij ook na of de klachten wel echt wijzen op een verkoudheid. Typische klachten bij een verkoudheidsvirus zijn: een verstopte neus of een snotneus, minder ruiken, niezen, hoesten, heesheid, keelpijn, oorsuizen en/of oorpijn. Symptomen als benauwdheid, een piepende ademhaling of pijn op de borst horen hier niet bij. Heb je last van een van deze klachten? Dan is er mogelijk sprake van een andere aandoening. Denk bijvoorbeeld aan een astma-aanval, een longontsteking of zelfs een hartaanval.

Geen virus maar een bacterie

Een normale verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, maar je kunt ook last hebben van een bacterie. Dit kan bijvoorbeeld een longontsteking of een bijholteontsteking veroorzaken. Goed om te weten: deze infecties kunnen wel volgen op een verkoudheid of griep. Hoe dat zit? Dat lees je hier: een longontsteking na griep: zo herken (en voorkom) je het.

Een aanhoudende verkoudheid

Een verkoudheid die langer dan tien dagen aanhoudt, hoeft niet meteen te wijzen op een andere aandoening. Zeker als het gaat om klachten als een terugkerende hoest of een geïrriteerde keel. Tegen HuffPost vertelt arts infectieziekten Marwan Azar dat deze klachten niet te wijten zijn aan een aanhoudende infectie. Het zou het gevolg zijn van een langdurige ontsteking, zeker als je nog veel last hebt van een zogenoemde postnasale drip. Hierbij loopt slijm van de neusholte naar de keel, wat kan zorgen voor irritatie en een bijbehorende hoest. Hier kun je ’s nachts meer last van hebben.

Neem de tijd om te herstellen

Merk je dat je klachten niet weggaan? Sta dan eens stil bij de afgelopen dagen: heeft je lichaam wel voldoende tijd gehad om te herstellen? Als je net zoals normaal doorgaat met werk, oppassen op de kleinkinderen, sporten en andere sociale activiteiten, zal je lichaam meer moeite hebben met het laten verdwijnen van het virus. Neem dus voldoende rust, zorg ervoor dat je gehydrateerd bent en slaap voldoende.

Naar de huisarts

Blijven de klachten aanhouden? Dan kun je contact opnemen met de huisarts. Thuisarts adviseert om direct contact op te nemen met de huisarts als je snel of moeilijk ademt, een piepend of gierend geluid maakt bij het ademhalen of als je alleen maar zieker wordt. Als de klachten na een paar weken niet minder worden, je twijfelt of de klachten wel door een verkoudheid komen of je langer dan vijf dagen koorts hebt of de koorts na een paar dagen weer terugkomt, is het ook verstandig om op een werkdag de huisarts te bellen.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden