Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Gaan vitamines en mineralen ‘kapot’ in de magnetron?

eten-uit-de-magnetron.jpg

Je hoort wel eens dat koken in de magnetron ongezond is. Zo zou de magnetronstraling vitamines en mineralen afbreken. Maar het is eerder andersom! 

Dit komt doordat voedsel in de magnetron supersnel wordt verhit. Sommige voedingsstoffen, zoals vitamine C, breken langzaam af wanneer ze worden blootgesteld aan hitte. Omdat eten in de magnetron veel sneller warm (en dus gaar) wordt dan in bijvoorbeeld een gewone pan, gaan er in de magnetron dus minder van deze vitamines verloren.

Minder water nodig

Een ander voordeel van de magnetron is dat je geen of weinig water nodig hebt om eten klaar te maken (omdat het zo snel gaat, kan er minder water verdampen). Hierdoor kunnen er geen of minder voedingsstoffen ‘weglekken’, zoals wel gebeurt als je bijvoorbeeld broccoli in een pan kookt. Je kunt dit trouwens voorkomen door een stoompan te gebruiken. Maar stomen in een magnetron gaat sneller, waardoor er weer iets minder vitamines verloren gaan door hitte. Hiervoor kun je magnetronstoombakjes of een afsluitbare stoomzak gebruiken die je zelf kunt vullen.

Van binnenuit verwarmd

Een magnetron verhit eten met microgolven, die niet radioactief en ongevaarlijk zijn. De microgolven brengen alleen de vochtdeeltjes in het eten in beweging, en bij de wrijving komt warmte vrij. Omdat het eten van binnenuit wordt verwarmd, wordt het veel sneller heet dan in een pan of oven.

Oppassen met plastic in magnetron

Het enige nadeel van koken in de magnetron is dat deze het eten niet altijd gelijkmatig verhit. Op slecht verwarmde plekken kan een potentieel gevaarlijke bacterie, bijvoorbeeld salmonella, overleven. Zorg er dus voor de zekerheid voor dat je je eten een keer omroert tijdens het verwarmen. Gebruik ook alleen etensbakjes die magnetronbestendig zijn; als een plastic bakje smelt, kunnen ongezonde chemische stoffen in het voedsel trekken. En o ja, kook er geen ei in: door de druk van binnenuit zal het ei na korte tijd exploderen.

Mineralen minder kwetsbaar dan vitamines

Kortom; misschien vind je een maaltijd uit de magnetron minder lekker smaken dan eten uit de pan, maar voor de vitamientjes hoef je het in elk geval niet te laten. Dat geldt trouwens ook voor de mineralen, al blijven die óók bij grootmoeders bereiding goed behouden. Mineralen zijn namelijk stabieler dan vitamines.

Bronnen | Consumentenbond, Harvard Medical School, Vitamine Informatie Bureau
Foto| iStock

Ook interessant