null Beeld

Ga offline om op te laden

Kun jij ook (bijna) niet meer zonder je smartphone? Controleer je meerdere malen per dag dwangmatig je mail? Grijp je elke vrije seconde naar je telefoon om te zien of er nog iets op Facebook is gebeurd? Dat kan je stressniveau ernstig verhogen. 

Het lijkt in eerste instantie een ontspannen bezigheid, even scrollen op je telefoon, maar op de lange termijn kan het je veel stress opleveren. Heb je weleens gedacht aan een 'digital detox'? Gewoon even een tijdje offline zijn. Niet bereikbaar en even geen Facebook, Twitter of Whatsapp. Er zijn allerlei goede redenen om je telefoon even te laten voor wat-ie is. We noemen de belangrijkste.

  1. Je hebt weer door wat er om je heen gebeurtAls je alleen maar op je telefoon kijkt, is het net alsof je leven zich alleen virtueel afspeelt. Met de blik strak gericht op onze smartphone lijkt de schoonheid van het dagelijks leven compleet aan ons voorbij te gaan. We missen de geluiden, geuren en beelden om ons heen, omdat we druk zijn met het kijken naar wat de buurvrouw op Facebook heeft gezet of wat die vriendin net gewhatsappt heeft.
  2. Je voert betere gesprekkenLikes, favorites en smileys zijn leuk, maar een echt goed gesprek kunnen ze niet vervangen. Wanneer heb je voor het laatst een diepgaand gesprek met iemand gevoerd? Door intensief met iemand te praten, kun je aan het denken worden gezet. In een (digitale) wereld waar antwoorden en standpunten snel en flitsend voorbijkomen, dwingt een offline een-op-eengesprek je om echt na te denken over wat er gebeurt in de wereld en wat jouw idee daarover is.
  3. Nieuwe mindsetJe zult je verbazen over de verandering die je leven ondergaat als je een tijdje kiest voor zo'n digital detox. Waarschijnlijk zul je een aantal 'oude' en gezonde routines weer oppakken, zoals hardlopen of naar de sportschool gaan. Omdat je niet constant wordt afgeleid, ben je beter in staat je te concentreren en heb je meer tijd voor de dingen die gedaan moeten worden. Gebruik de tijd die je 'over' hebt om relaties te vernieuwen of nieuwe carrièreplannen te maken. Heerlijk toch, om je te kunnen storten op dingen die anders lager op je prioriteitenlijstje dan Netflix of Instagram?
  4. Je geheugen verbetertKen jij nog telefoonnummers uit je hoofd? We zijn inmiddels zo afhankelijk van onze apparaten dat we niet eens beseffen wat voor effect ze hebben op ons geheugen. Vroeger wist je alle nummers uit je hoofd. Tegenwoordig weten we vaak niet eens meer het nummer van onze zus, moeder of beste vriendin. Zonder telefoon zijn we nergens, zo lijkt het. Offline gaan zorgt ervoor dat je veel meer in het hier en nu leeft en je hoofd erbij kunt houden. Hierdoor wordt het eenvoudiger om details over mensen en dingen te onthouden.
  5. Happy & healthyIedereen kent wel dat angstige gevoel dat je net iets mist online. Het kan echt leiden tot internetverslaving en onnodige stress. Als je offline gaat, zal je beter in staat zijn om dingen in perspectief te zetten en je te concentreren op wat belangrijk is in het leven. Relaties worden intensiever en uiteindelijk word je gezonder en gelukkiger. Er zijn meerdere studies gedaan en allemaal tonen ze aan dat een digital detox alleen maar positieve effecten heeft.

Wanneer ga jij offline om op te laden?

Meer lezen?

Zo ga je je social-mediaverslaving te lijf

Dit wist je vast nog niet over je smartphone

En dit kan er dus gebeuren als je op je telefoon blijft kijken....

Bron: Lifehack.org

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden