null Beeld

Ga je meer ‘ruiken’ van deodorant?

We doen het zonder erbij na te denken: deo onder de oksels spuiten. Maar gaan we hier niet alleen maar méér van zweten en – erger nog – van stinken? 

Eerst het goede nieuws: zweet zelf ruikt niet. Pas als het een tijdje onder handen is geweest van bacteriën, gaat het stinken. Een aantal soorten zet de lichaamsstofjes in het zweet om in zogeheten boterzuren, die naar het schijnt ook in – ieuw! – schimmelkaasjes voorkomen. Hoe langer bacteriën dus hun werk kunnen doen, hoe meer je oksels en dus ook je kleding gaan 'rieken'.

Zo werken deo en anti-transpirant

Deodorant doet twee dingen: antibacteriële stoffen en alcohol doden een deel van de 'stinkbacteriën' en de geurstoffen verhullen nare luchtjes. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat door deodorantgebruik de hoeveelheid boterzuurproducerende bacteriën drastisch afneemt. Blijf je toch jezelf ruiken? Probeer dan een anti-transpirant. "Deze bevat aluminiumzouten die de afvoergangetjes van zweetklieren blokkeren," vertelt dermatoloog Henry de Vries van het AMC. "Hierdoor zweet je daadwerkelijk minder. Deodorants zorgen er alleen voor dat je het zweet minder ruikt."

Meer ruiken door deo?

Maar wat als je dag in, dag uit je oksels ondersprayt? Kan dit je bacteriesamenstelling dusdanig verstoren dat je alleen maar méér gaat ruiken? Uit datzelfde Amerikaanse onderzoek blijkt dat we ons daar met gewone deo weinig zorgen over hoeven maken. Na een aantal dagen zonder spuiten was de natuurlijke populatie bij de proefpersonen alweer hersteld.

Wel meer soorten okselbacteriën met antitranspirant..

Een ander verhaal is de anti-transpirant. Deze heeft niet alleen een langduriger effect op de hoeveelheid bacteriën onder je oksels (net als gewone deo minder, maar dan voor langere tijd), maar óók op de diversiteit ervan. Er werden dus wel meer soorten bacteriën aangetroffen. "Dit effect hield ook aan na het staken van de anti-transpirant," licht de dermatoloog toe. Wat voor type bacteriën dit waren en wat hier precies de consequentie van is moet verder worden onderzocht, maar op basis van dit onderzoek kunnen we volgens De Vries niet stellen dat anti-transpiranten schadelijk zijn. "Deze producten zijn uitvoering getest op veiligheid. Er zijn sites die bakpoeder onder je oksels adviseren als alternatief, maar de bijwerkingen hiervan zijn waarschijnlijk veel minder onderzocht."

Deodorant had in het onderzoek geen effect op de bacteriële diversiteit.

'Er zijn ook sites die bakpoeder onder je oksels adviseren als alternatief'

Help je goede okselbacteriën!

Het goede nieuws is dat je goede okselbacteriën wel aan versterking kunt helpen. Zo groeien zij een stuk sneller op katoen dan hun boterzuurproducerende stinkbroertjes, die weer het beste op synthetische kleding gedijen. 6 tips tegen nare lichaamsgeurtjes >

Bron | de Volkskrant

Ook handig!

Zo krijg je zweetlucht uit kleding

Wat helpt tegen zweetvoetengeur?

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden