null Beeld

Ga je mee een boswandeling maken?

Je wilt lekker naar buiten voor een heerlijke herfstwandeling, maar weet even niet waar je het best naartoe kunt. Margriet neemt je mee naar vijf mooie bossen waar de frisse boslucht je dwingt om even diep adem te halen. 

Dwingelderveld

Nederland heeft in totaal twintig Nationale Parken. Een daarvan is Nationaal Park Dwingelderveld in de provincie Drenthe. De uitgestrekte paarse heidevlaktes ken je misschien van foto's, maar je vindt er ook prachtige bossen waar je kunt fietsen en wandelen. En ben je al bekend bent met dit natuurgebied, dan is er in Drenthe nog veel meer natuur te ontdekken: mooie bossen, waaronder Mensinge nabij Roden, Drentsche Aa (driehoek tussen Assen, Zuidlaren en Gieten), Gieten-Borger en Odoorn.

TIP: Bij het Commissaris Cramerpad (een fietspad bij het Holtveen) vind je een kijkwand. Door de speciale kijkgaten op ongelijke hoogtes heb je zicht op de uitgegraven veenputten, waar verschillende soorten vogels broeden. Verrekijker mee dus!

Sallandse Heuvelrug

Ook de Sallandse Heuvelrug in Overijssel is uitgeroepen tot Nationaal Park. Door de afwisseling van bossen en uitgestrekte heidevelden in een glooiend landschap kun je er heerlijk fietsen en wandelen. Het bezoekerscentrum ligt in Nijverdal, aan de noordkant van het gebied, maar sla ook zeker Natuurdiorama Holterberg niet over. Het is uitgegroeid tot één van de toonaangevende musea van ons land. In het museum is binnen te zien, wat buiten aan de aandacht ontsnapt. Voor kinderen is er het Bos van Daantje Das, waar diverse activiteiten worden georganiseerd.

TIP: Na de wandeling trek gekregen, ga dan bijvoorbeeld naar Woody's Pancakes & Steaks.

Schouwen

Bossen in een waterprovincie, dat verwacht je niet zo gauw. Toch heeft Zeeland er een aantal, waaronder een boswachterij vlak bij het dorp Westenschouwen, dat een uitloper is van Burgh-Haamstede. Vooral in de zomer is het hier toeristisch vanwege de stranden, maar in de bossen kun je juist heerlijk wandelen zonder heel veel mensen tegen te komen. Nog twee mooie bosgebieden zijn de Manteling van Walcheren op het eiland Walcheren en De Braakman ten westen van de plaatsjes Hoek en Biervliet.

TIP: Nieuwe energie nodig? Pannenkoeken eten doe je bij molen De Graanhalm in Burgh-Haamstede. Er is ook een winkeltje bij waar je natuurlijk allerlei bakspullen en souvenirs kunt kopen.

Chaamse Bossen

Een provincie die standaard wordt geassocieerd met bos is Noord-Brabant. En dat is terecht! Een bekend bosgebied is natuurlijk Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen, maar de Chaamse Bossen - in de driehoek Breda, Tilburg en het Nederlandse Baarle-Nassau en het Belgische Baarle-Hertog - is ook een flinke wandeling waard. Het bos is verrassend ruig, en dat terwijl het zo dicht bij verstedelijk gebied ligt. Je kunt er vooral prachtig wandelen en paardrijden, maar ook vogelliefhebbers komen goed aan hun trekken: er komen allerlei bijzondere soorten voor, zoals de geelgors, nachtzwaluw, boomleeuwerik en de boompier. Verrekijker mee dus!

TIP: Met de kinderen op pad? In speelbos De Heksenberg kunnen ze klimmen, klauteren, rennen, bouwen en nog veel meer.

Schoorlse Duinen

Bos in Noord-Holland? Je zou eerder denken aan polders en water, maar ze zijn er echt. Aantrekkelijk aan deze bosgebieden is dat ze vaak grenzen aan duinen en het strand. Een mooi bosgebied van 1.800 hectare bevindt zich bij Schoorl. De helft bestaat uit duin en heide, de andere helft is bos, waarvan het vroegst aangeplante deel al meer dan een eeuw oud is. Als je meer wilt weten over het gebied, breng je een bezoek aan bezoekerscentrum Het Zandspoor in Schoorl.

TIP: Als je wilt opwarmen, kun je bij Strandpaviljoen STRUIN in Schoorl terecht. Ze zijn in de winter open van vrijdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur tot zonsondergang.

Neem voor mooie wandel- en fietsroutes een kijkje op de website van <a href="http://www.staatsbosbeheer.nl/" target="_blank">Staatsbosbeheer</a>.

Handige app!

Wil je een nieuw natuurgebied ontdekken? Met de Naar Buiten app van Staatsbosbeheer kun je kiezen uit meer dan honderd natuurgebieden in Nederland. Ook bij jou in de buurt!

<em><a href="http://www.staatsbosbeheer.nl/naarbuitenapp/" target="_blank">Gratis voor iPhone of Android</a></em>

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden