Symptomen die wijzen op chronische bekkenpijn Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Fysiotherapeut vertelt: dít kun je het best doen bij chronische bekkenpijn

Al langere tijd pijn rondom je bekken? Dan is de kans groot dat je last hebt van chronische bekkenpijn. Dit wordt ook wel CPPS (chronic pelvic pain syndrome) genoemd. Een aandoening die voornamelijk bij vrouwen veel voorkomt en flinke impact kan hebben op je dagelijkse leven. Hoe herken je het en hoe kun je het beste omgaan met chronische bekkenpijn?

Dat en meer vertellen fysiotherapeut & toegepast psycholoog Martijn van Soest en collega-fysiotherapeut Sophia Block van Fysiotherapie Utrecht Oost in dit artikel.

Symptomen van chronische bekkenpijn

Als je af en toe eens pijn hebt in of rondom je bekken, is er nog geen sprake van CPPS. Maar wanneer wordt die diagnose wel gesteld? We spreken over chronische bekkenpijn bij pijnklachten die langer dan zes maanden constant of afwisselend worden gevoeld in en rondom de bekkenregio.

Deze pijnklachten hebben vaak een grote uitwerking en beïnvloeden bijvoorbeeld ook de menstruatie, plassen, je ontlasting en seksualiteit. Het zal je dan ook niet verbazen dat chronische bekkenpijn niet alleen fysiek, maar ook mentaal een groot effect kan hebben. Een aantal symptomen die kunnen passen bij chronische bekkenpijn zijn:

 • Pijn in het bekkengebied
 • Negatieve emoties of gedachten, door de aanhoudende pijn en klachten die daardoor ontstaan
 • Bekkenbodemdisfuncties, bijvoorbeeld urineverlies
 • Moeite of pijn met plassen
 • Seksuele disfuncties, bijvoorbeeld pijn tijdens en na het vrijen
 • Darmproblemen

Hoe ontstaan chronische bekkenpijn?

We weten dat chronische bekkenpijn een complexe klacht is waarbij niet altijd een duidelijke oorzaak kan worden gevonden. Wel is bekend dat er bepaalde factoren zijn die mogelijk te maken kunnen hebben met chronische bekkenpijn.

 • Zogenoemde musculoskeletale klachten, waarbij spieren, pezen of gewrichten de hoofdrol spelen
 • Psychologische factoren kunnen ook bijdragen aan chronische bekkenpijn. Denk aan depressie, angst en langdurige stress
 • Zwangerschap en klachten na de bevalling
 • Prikkelbare blaas- of darmklachten
 • Ook endometriose kan ook zorgen voor chronische bekkenpijn. De binnenkant van de baarmoeder is bedekt met een laagje slijmvlies, maar bij endometriose is er ook weefsel dat hierop lijkt, buiten de baarmoeder. Deze aandoening kan voor veel verschillende klachten zorgen.

Behandeling van chronische bekkenpijn

De behandeling van chronische bekkenpijn richt zich vaak op factoren die invloed kunnen hebben op het ontstaan, óf het in stand houden van de klachten. Hierbij wordt mogelijk gebruik gemaakt van een zogenoemde multidisciplinaire aanpak: er zijn dan verschillende zorgverleners betrokken zijn bij de behandeling van één aandoening. Enkele behandelingen die worden toegepast bij chronische bekkenpijn, lees je hieronder:

Bekkenfysiotherapie

Een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut kan de spieren van de bekkenbodem of gewrichten rond het bekken behandelen, zodat de bewegelijkheid & flexibiliteit verbetert. Dit kan een effect hebben op de symptomen die je hebt bij chronische bekkenpijn.

Een fysiotherapeut kan daarnaast ook ontspanningsoefeningen toepassen, die je lichaamsbewustzijn verbeteren. Dan ben je beter bewust bent van wat er gaande is in je lichaam en hoe je zelfstandig invloed kunt uitoefenen op de pijnklachten.

Oefentherapie & pilates

Door oefentherapie en pilates kunnen zwakke spieren rondom de bekkenregio worden getraind. Het sterker worden van deze spieren kan een positief effect hebben op de bekkenstabiliteit, kracht en zo ook de klachten bij chronische bekkenpijn. Dat is ook de reden dat tijdens de zwangerschap én daarna, of bij slappe bekkenbodemspieren, pilates aangeraden wordt. Meer daarover kun je hier lezen.

Cognitieve gedragstherapie

Door de klachten en beperkingen van chronische bekkenpijn kunnen mensen last krijgen van angstklachten, depressie of een hyperfocus op hun klachten. Dit kan een negatief effect hebben op de duur en intensiteit van de klachten. Door cognitieve gedragstherapie, ontspanning en informatie over hoe beter met de klachten kan worden omgegaan, kunnen de klachten worden behandeld. Deze behandelingen kunnen worden uitgevoerd door bijvoorbeeld een psycholoog.

Medicatie

In sommige gevallen kan er medicatie worden voorgeschreven door een arts. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een specifieke oorzaak van de chronische bekkenpijn, of om de pijn kortdurend te verminderen zodat iemand in beweging kan blijven of kan starten met fysiotherapie en oefentherapie.

Naar de huisarts met chronische bekkenpijn

Samenvattend is chronische bekkenpijn dus een complexe klacht, die veel verschillende oorzaken kan hebben. Het is daarom dan ook heel belangrijk dat je verder kijkt dan het bekken, maar ook je mentale & fysieke gezondheid, je leefstijl en hoe je met de klachten omgaat in acht genomen worden. Heb je last van (chronische) bekkenpijn? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Hij of zij kan samen met jou een plan maken voor de behandeling en je eventueel doorsturen naar een bekkenfysiotherapeut. Een gerichte aanpak heeft een positief effect op de kwaliteit van leven.

Over Martijn van Soest

Martijn van Soest is fysiotherapeut & toegepast psycholoog werkzaam bij Fysiotherapie Utrecht Oost. Hij helpt patiënten door zowel de fysieke als mentale aspecten van klachten te bekijken.

Gebruikte bronnen:

 • Grinberg, K., Sela, Y., & Nissanholtz-Gannot, R. (2020). New insights about chronic pelvic pain syndrome (CPPS). International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(9), 3005.
 • Grinberg, K., Weissman-Fogel, I., Lowenstein, L., Abramov, L., & Granot, M. (2019). How does myofascial physical therapy attenuate pain in chronic pelvic pain syndrome?. Pain Research and Management, 2019.
 • Mendo, H., & Jorge, M. S. G. (2021). Pilates method and pain in pregnancy: a systematic review and metanalysis. BrJP, 4, 276-282.
 • Brünahl, C., Dybowski, C., Albrecht, R., Riegel, B., Höink, J., Fisch, M., & Löwe, B. (2017). Mental disorders in patients with chronic pelvic pain syndrome (CPPS). Journal of Psychosomatic Research, 98, 19-26.
Martijn van SoestGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden