Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Met deze klachten kun je beter naar de fysiotherapeut gaan

met-deze-klachten-kun-je-beter-naar-de-fysiotherapeut-gaan.jpg

Bij klachten als rugpijn maken we al snel een afspraak bij de fysio. Maar er zijn een aantal gezondheidsklachten waarbij we geneigd zijn naar de huisarts of tandarts gaan, terwijl de fysio je hier wellicht beter mee kan helpen.

Goed om te weten!

Incontinentie

Naar schatting heeft één op de drie vrouwen last van ongewenst urineverlies. Een veelvoorkomende vorm hiervan is stressincontinentie. Hierbij ontstaat urineverlies door veel inspanning, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Dit kan optreden wanneer je bekkenbodemspieren te gespannen of juist te ontspannen zijn. Hoewel er verschillende oefeningen zijn waarmee je zelf de klachten kunt verlichten, kan het soms beter helpen om een bezoekje te brengen aan een bekkenbodemfysiotherapeut. Met de juiste oefeningen en advies op basis van jouw klachten, kan hij of zij helpen om deze te verminderen.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is misschien wel een van de vervelendste kwalen. Het kan je flink belemmeren. Voelt het als een drukkende, knellende pijn aan beide kanten van je hoofd? Dan kun je te maken hebben met spanningshoofdpijn. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan wanneer je veel achter een computer moet werken. Het is een teken dat de spieren in je nek, de musculus trapezius (de monnikskapspier) te gespannen zijn. Een fysiotherapeut kan de pijn verlichten door middel van een massage, stretching of dry needling. Die laatste klinkt misschien een beetje eng, maar het is wel erg effectief. De fysiotherapeut prikt door middel van een speciale techniek je spieren aan, zodat deze snel en langdurig ontspannen raken.

Tandenknarsen

Hoewel veel mensen niet doorhebben dat ze tandenknarsen, kun je op den duur last krijgen van slijtage van je tanden. Zodra je merkt dat je dit in je slaap doet, is het verstandig om eens een bezoekje te brengen aan de fysio, ook al zou je misschien eerder naar de tandarts gaan. Een kaakfysiotherapeut kijkt naar de samenhang van de positie van het hoofd en de spanning in het lichaam en daarbij ook naar de (dis)balans tussen belasting en belastbaarheid. Tandenknarsen kan namelijk een gevolg zijn van een verhoogde spanning van de spieren rondom het kaakgewricht. Een bitje dat je van de tandarts zou krijgen, kan dus wel de pijn verlichten, maar pakt niet de oorzaak aan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Duizeligheid

Merk je dat je snel duizelig wordt als je plotseling van positie verandert? Bijvoorbeeld wanneer je snel opstaat of als je voorover buigt? Dan heb je misschien wel last van draaiduizeligheid. Dit wordt ook wel Benigne Paroxismale Positie Duizeligheid (BPPD) genoemd. Volgens fysiotherapeut Steffie Schoenmakers heeft deze vorm van duizeligheid te maken met het evenwichtsorgaan in je oren en de kristallen die zich hierin bevinden. “Een fysiotherapeut kan je dan de zogenoemde Brandt-Daroff-oefeningen geven, waardoor de duizeligheid afneemt.” Bij deze oefening herhaal je de bewegingen van rechtop zitten naar zijligging.

Ademhalingsproblemen

Bij ademhalingsproblemen maak je wellicht meteen een afspraak bij de huisarts, maar het is belangrijk om eerst na te gaan waar deze klachten vandaan komen. Zo kan het ontstaan door een ophoping van slijm of door astma of hyperventilatie, waarbij er een verkramping van de spieren rond longblaasjes zit. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je op een verkeerde manier ademhaalt. Volgens fysiotherapeute Schoenmakers wordt dit ook wel disfunctioneel ademhalen genoemd. Een fysiotherapeut kan je in dit geval leren om op een juiste manier adem te halen, of technieken laten zien om het slijm los te maken.

Bron | Libelle, Duizeligheidscentrum
Beeld | iStock

Ook interessant