null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Fysio legt uit: déze link is er tussen mentale gesteldheid en fysieke blessures

Bewegen is goed voor je lichaam, maar óók voor je brein. Maar als die twee zo dicht bij elkaar liggen, is dat dan ook zo bij de negatieve aspecten van een flinke work-out? Bestaat er eigenlijk een link tussen je mentale gesteldheid en (de kans op) fysieke blessures?

Hoewel natuurlijk niet alle blessures ‘tussen de oren’ zitten, kan je mentale gesteldheid wel grote invloed hebben op hoe je je fysiek voelt.

Link mentale gesteldheid en blessures

“In hoeverre dat met elkaar te maken heeft, verschilt per persoon en per klacht,” legt fysiotherapeut Martijn van Soest van Fysiotherapie Utrecht-Oost uit in een Q&A die hij speciaal voor Margriet-lezeressen op onze Instagrampagina deed. Maar er is wel degelijk bewijs dat er een link is, zegt hij. “Uit onderzoek blijkt dat als je mentaal minder goed in je vel zit, bijvoorbeeld door een burn-out, depressieve gedachten, stress of angst, je meer risico loopt op het krijgen van bepaalde blessures zoals nek- of rugpijn.”

Dat is bijvoorbeeld ook te zien in het artikel over fysieke klachten bij stress, dat Martijn van Soest eerder schreef. Een stressreactie van je lichaam kan - vaak bij aanhoudende stress - bijvoorbeeld zorgen voor gespannen spieren van de kaak, nek en schouders. Als je dan ook nog gaat sporten, heb je een blessure veel gemakkelijker te pakken. En dat terwijl voldoende bewegen júist zo goed is voor je mentale gezondheid.

Wisselwerking

Maar niet alleen de kans op een blessure neemt toe als je wat minder lekker in je vel zit mentaal gezien, ook kunnen blessures daardoor langer aanhouden. “Je kunt het eigenlijk vergelijken met een buffer,” legt Van Soest uit. “De drempel is hoger als je een grote buffer hebt, en als je minder lekker in je vel zit kun je sneller klachten krijgen.” En daarnaast kan een fysieke blessure er ook weer voor zorgen dat het mentaal gezien wat minder lekker met je gaat, dus ontstaat er een soort wisselwerking tussen de twee. Dit valt onder de psychosomatische fysiotherapie, waar je hier meer over kunt lezen.

Meer lezen van fysiotherapeut Martijn van Soest?

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden