Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Getver: iedereen eet ongemerkt fruitvliegjes, maar hoe schadelijk is dat?

fruitvliegjes-eten.jpg

Fruitvliegjes zijn rond deze tijd van het jaar vaak een regelrechte plaag. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zitten de beestjes niet alleen op fruit maar ook op een hele hoop andere voedingsmiddelen. En daar komen ze niet alleen zelf van eten, maar leggen ze ook graag hun eitjes in. Daarmee rijst ook de vraag: kan het kwaad om voedsel waar fruitvliegjes op hebben gezeten te eten? En hoe schadelijk is het om de eitjes van de vliegjes ongemerkt binnen te krijgen? 

We leggen het je uit. 

Fruitvliegjes leggen hun eitjes in eten 

Het is geen heel smakelijk idee, maar iedereen eet wel eens de eitjes van fruitvliegjes. Dat komt omdat fruitvliegjes hun eitjes het liefst in voedsel leggen. Vaak zijn het al (licht) rottende groenten en fruit, gistend sap, melk- en bierresten, maar dit kan ook op andere niet overrijpe producten zijn. Zo leggen fruitvliegjes hun eitjes ook graag op warme plaatsen in de buurt van die overrijpe of rottende etensresten. Bijvoorbeeld op je aanrecht of in je voorraadkast. Daarnaast is het bijvoorbeeld ook bekend dat er in pakken jus d’orange fruitvliegjes kunnen zitten. Fabrikanten moeten daarom controleren of er in het vruchtvlees niet te veel eitjes zitten. 

De vliegjes kunnen wel honderden eitjes leggen, die je met het blote oog nauwelijks kunt zien. Ook weten fruitvliegjes al eerder dan mensen wanneer fruit begint te rotten, waardoor je misschien niet door hebt dat de fruitschaal al een groot broednest is geworden. 

Lees ook: Fruitvliegjes: hoe voorkom én bestrijd je ze?

Hoe schadelijk is het om eitjes te eten?

Hoogleraar entomologie Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit legt aan RTL Nieuws uit dat het ongemerkt eten van die eitjes van fruitvliegjes niet zoveel kwaad kan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld huisvliegen die van poep en dode dieren eten, zijn fruitvliegjes juist schone dieren. Hoewel het niet zo’n smakelijk idee is, is het dus ongevaarlijk als je een keer een eitje of zelfs een larve opeet. Toch zwerven de vliegjes wel graag rond bij rottend fruit en is de GFT-bak hun walhalla, waar wel weer andere bacteriën en schimmels kunnen rondhangen die je misschien liever niet binnenkrijgt. Etenswaren waar veel fruitvliegjes omheen hangen kun je daarom beter weggooien, dan eten. De kans is dan namelijk ook groot dat het al aan het rotten is. 

Mocht je toch iets willen eten, waarvan je niet zeker weet of er fruitvliegjes op hebben gezeten of gebroed? Was dan het fruit voor de zekerheid extra goed af. En om te voorkomen dat je fruitschaal het perfecte nest wordt, kun je fruit ook opbergen in de koelkast.  

Bron | RTL Nieuws, Omroep West, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Ook interessant