Gezondheid

Is friet uit de airfryer écht ‘gezonder’ dan uit de frituurpan

is-friet-uit-de-airfryer-echt-gezonder-dan-uit-de-frituurpan.jpg

Wil je gezonder eten, maar kun je friet en snacks echt niet weerstaan? Misschien denk je er dan wel aan om een airfryer aan te schaffen. Geen frituurlucht, makkelijk schoon te maken én beter voor je. Maar is friet uit de airfryer ook echt gezonder dan uit de frituurpan? 

En dan vragen we ons natuurlijk ook nog af of die airfryerfrietjes wel net zo lekker zijn.

Minder vet en meer voedingsstoffen 

Waar de bevroren patat bij een frituurpan in het vet verdwijnt, komt het bij een airfryer in een soort kleine maar krachtige heteluchtoven terecht. Er wordt dus geen vet toegevoegd aan de friet, waardoor het een stuk minder schadelijke, verzadigde vetten bevat. Die vermindering aan vet zorgt ook dat er een stuk minder calorieën in je friet zitten: per 100 gram liggen er 45 calorieën minder op je bord.  Ook blijkt dat de airfryer bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C, minder beïnvloedt dan de ouderwetse frituurpan. Daardoor zitten er net iets meer voedingsstoffen in je junkfood. 

Koolhydraten 

Zowel bakken in de airfryer als frituren hebben weinig invloed op de hoeveelheid koolhydraten in de friet. Hier zit er dus weinig verschil tussen de twee bereidingswijzen, behalve als je een speciale soort airfryerfriet of ovenfriet gebruikt. Deze kunnen soms meer koolhydraten bevatten, zodat ze knapperiger worden. 

Smaken verschillen 

Maar de smaak is natuurlijk ook heel belangrijk. Volgens de testers van Radar was de smaak van airfryerfriet en gefrituurde friet vergelijkbaar, en waren ze ook ongeveer net zo knapperig. De patat uit de frituurpan was iets vetter, wat sommigen juist een lekkere smaakmaker vinden, terwijl anderen liever voor de andere variant gaan. Wel waren ze het allemaal erover eens dat de friet uit de airfryer een stuk lekkerder was dan die uit een gewone oven. Hiervoor geldt dus duidelijk dat smaken verschillen. Welke variant vind jij het lekkerst?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Women’s Health, EenVandaag
Beeld | iStock

Ook interessant