Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zijn de meest voorkomende fouten bij het gebruik van pijnstillers

dit-zijn-de-meest-voorkomende-fouten-bij-het-gebruik-van-pijnstillers.jpg

De kennis over pijnstillers als paracetamol en ibuprofen blijft onder de maat. Uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) blijkt dat de helft van de gebruikers niet goed weet hoe ze met deze vrij verkrijgbare vorm van medicatie om moeten gaan.

Pijnstillers zoals paracetamol en ibuprofen vallen in ons land in de categorie zelfzorggeneesmiddelen. Dit zijn geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn en bedoeld zijn voor gebruik bij kleine kwalen. Ze zijn relatief veilig bij het juiste gebruik, maar uit de cijfers blijkt dat dat niet altijd gebeurt.

Fouten bij gebruik pijnstillers

“Gebrek aan kennis kan leiden tot onbedoeld verkeerd gebruik en tot gezondheidsschade”, zegt Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM. “Het probleem is groter en hardnekkiger dan we dachten. Uit het onderzoek blijkt dat ook chronische patiënten hun kennis overschatten en de risico’s onderschatten. Daarnaast zien we ook dat de meeste mensen geen advies vragen bij aankoop van zelfzorggeneesmiddelen., terwijl het juist noodzakelijk is dat ook patiënten bij de terhandstelling advies vragen en ook persoonlijk advies krijgen.”

Op deze drie punten gaan we massaal de mist in:

1. Veilige maximale hoeveelheid

Veel mensen lezen niet altijd de bijsluiter en nemen niet de moeite om zich te laten adviseren. Daardoor ontstaan er veel fouten. Van alle ondervraagden wist meer dan 30 procent de dagelijkse maximale hoeveelheid van ibuprofen (drie stuks á 200 gram) niet te noemen.

2. Ibuprofen niet veilig boven de 70 jaar

Het gebruik van vrij verkrijgbare pijnstillers is niet altijd zonder risico. Zo hebben bepaalde groepen bij het gebruik van ibuprofen kans op het krijgen van maag- en darmzweren en bloedingen. Om die reden wordt onder andere ouderen boven de zeventig jaar aangeraden om een maagbeschermer te gebruiken wanneer ze deze pijnstiller nemen. Uit het onderzoek bleek echter dat ruim 55 procent van de ondervraagden hier niet van op de hoogte was.

3. Paracetamol onder de 15 jaar

Niet alleen ouderen moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van pijnstillers, ook jongeren lopen een risico. 25 procent van de ondervraagden wist niet of een kind tot 15 jaar dezelfde hoeveelheid paracetamol mag slikken als een volwassene. Dit is niet het geval. Check daarom bij kinderen altijd de bijsluiter. Overmatig gebruik van paracetamol kan namelijk ernstige bijwerkingen opleveren.

Lees ook
1 of 2 paracetamol? Zo gebruik je pijnstillers het beste

Bron| MedicalFacts
Beeld| iStock

Ook interessant