null Beeld

Foto die laat zien hoe borstkanker eruit kan zien gaat viral

De Amerikaanse Erin Smith Chieze deelde vorige week op Facebook een foto met een expliciete beschrijving van hoe borstkanker eruit kan zien en voelen. Dankzij een dergelijke foto kwam zij er in december 2015 achter dat ze borstkanker had. Het beeld gaat nu viral.

"In december 2015 ontdekte ik een kuiltje in mijn borst dat er net zo uitzag als op één van de foto’s," schrijft Erin bij haar foto. Op de foto zijn diverse citroenen te zien die verschillende soorten borstkankersymptomen moeten voorstellen. Variërend van een kuiltje tot een onzichtbaar knobbeltje en een borst die een andere vorm/grootte krijgt. "Ik wist meteen dat ik borstkanker had. Ik heb geprobeerd om een knobbeltje te voelen, maar mijn tumor was niet tastbaar. Vijf dagen later werd borstkanker bij me geconstateerd en een maand later borstkanker fase vier."

Zelfonderzoek

De vrouw was op de hoogte van zelfonderzoek, maar het ontbrak haar aan goede informatie over symptomen, laat ze weten. "Zonder zo'n foto met echte informatie te hebben gezien, zou ik niet hebben geweten waarnaar ik moest zoeken."

'Echte informatie'

Chieze kwam op het idee om de foto op Facebook te zetten, nadat er vorige week een soort van 'spel' op het sociale medium de ronde deed waarbij mensen elkaar opriepen een afbeelding van een hart op hun tijdlijn te plaatsen in het kader van bekendheid met borstkanker. De Amerikaanse ontving meerdere privéberichtjes over dit spel. Haar antwoord op deze berichtjes was het posten van dit beeld. Ze is van mening dat 'we elkaar échte informatie moeten geven, geen schattige hartjes'.

Know Your Lemons

"Wil je mensen met kanker of mensen die kanker krijgen helpen, deel dan foto's als deze," roept Erin op. Het beeld maakt onderdeel uit van de Know Your Lemons-campagne van de Worldwide Breast Cancer Organisation.

null Beeld

Het bericht van Erin op Facebook:

[embed]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154886141978894&set=a.118071123893.124938.577163893&type=3&theater[/embed]

Bronnen: Bored Panda en Flair

Kijk voor meer artikelen over borstkanker op Margriet.nl/borstkanker. Bezoek ook onze Facebookgroep Margriet borstkankerlotgenoten.

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden