null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Flinke dip of last van depressie: zo herken je de verschillen

We hebben allemaal af en toe last van een dipje, somberheid of een terneergeslagen gevoel. Maar wanneer slaat zo’n dip om in een depressie en hoe herken je het verschil? We zetten de duidelijkste overeenkomsten en verschillen tussen die twee voor je op een rij.

Heb je aanhoudende of ernstige klachten die te maken hebben met je mentale gezondheid? Maak dan een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan je verder helpen in de richting van de juiste begeleiding om er weer bovenop te komen.

Dip of depressie

We spreken vaak van een dip als we ons een paar dagen lang down voelen, niet veel zin hebben om activiteiten te doen en simpelweg gewoon niet lekker in ons vel zitten op psychisch gebied.Je bent chagrijnig, kruipt het liefst je bed weer in om er de rest van de dag niet meer uit te komen. Hoe lang het aanhoudt, verschilt per persoon en per dip. Als je last hebt van een depressie, houden somberheid en een leeg gevoel meer dan twee weken aan. Daarnaast heb je vaak last van andere symptomen, zoals concentratieproblemen en vermoeidheid. Vaak is de somberheid bij depressiviteit zo heftig dat het je dagelijkse leven beïnvloedt.

Omdat veel van de symptomen van een dip en depressie overeenkomen, is het soms lastig om het verschil tussen de twee te zien. Sterker nog: vaak ontstaat een depressie na een aanhoudende dip, wat voor nog meer verwarring zorgt.

Symptomen dip

Een dip is geen officiële diagnose, waardoor het

dus lastig is de symptomen te beschrijven die hierbij passen. Over het algemeen

spreken we van een dip wanneer je deze klachten hebt voor minder dan twee weken:

 • Somberheid, verdriet of een eenzaam gevoel
 • Vermoeidheid, gebrek aan energie
 • Chagrijnig, snel geïrriteerd
 • Lichamelijke klachten, bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn

Symptomen depressie

Volgens de officiële richtlijnen spreek je

van een depressie als je – net als bij een dip - last hebt van een depressieve

stemming of vermindering van interesse en plezier, plus nog drie van de

volgende symptomen:

 • Een verminderde óf juist toegenomen eetlust
 • Slapeloosheid, slecht slapen of juist te veel slapen
 • Geagiteerd en rusteloos zijn of juist een geremd gevoel hebben
 • Vermoeidheid en gebrek aan energie
 • Gevoelens van waardeloosheid of overmatige schuldgevoelens
 • Moeite hebben met concentreren, nadenken en beslissingen nemen
 • Terugkerende gedachten aan de dood of zelfdoding

Lees ook:

Aan deze symptomen kun je een depressie herkennen

Verschil dip en depressie

Zoals je hierboven bij de symptomen kunt zien, zijn er dus duidelijk een aantal overeenkomsten tussen een dip en een depressie. Toch is er een duidelijk verschil, schrijft psychiater Dyllis van Dijk van PsyQ op de website van die organisatie. Bij een depressie houden de symptomen het grootste gedeelte van de dag aan én heb je er langer dan twee weken last van. Daarnaast hindert het je van dag tot dag, bijvoorbeeld op je werk of binnen je gezin. “De verstoring van je dagelijks functioneren is een belangrijke graadmeter van een depressie. Iemand kan in een neerwaartse spiraal terechtkomen en zich in het ernstigste geval zelfs afvragen wat hij of zij nog te betekenen heeft op deze wereld.”

Behandelen

Herken je bovenstaande symptomen, probeer dan vooral niet extra te gaan piekeren, dat maakt de klachten meestal alleen maar erger. Als je denkt last te hebben van een dip, is het belangrijk dat je actief blijft, een goed dagschema aanhoudt en gezond eet. Probeer voldoende te bewegen, op tijd te gaan slapen en sociale contacten te onderhouden. Heb je aanhoudende depressieve klachten, dan is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij kan je helpen om de juiste behandeling te vinden.

Denk jij aan zelfmoord of ken je iemand die kampt met suïcidale gedachten? Neem dan (anoniem) contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Zij zijn 24/7 gratis bereikbaar via telefoonnummer 0800 0113 of op 113.nl.

Bron | PsyQ, Libelle België, Thuisarts

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden