Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers: ‘Eén fles wijn is net zo slecht als tien sigaretten’

fles-wijn.jpg

We weten allemaal wel dat het drinken van te veel alcohol niet goed voor ons is. Maar wist je dat één fles wijn per week drinken eigenlijk net zo schadelijk is als het roken van tien sigaretten? Dat is nu wetenschappelijk aangetoond.

Volgens onderzoekers van de Britse Universiteit van Southampton kan het drinken van deze hoeveelheid alcohol net als roken verschillende soorten kanker veroorzaken.

Verhoogde kans op kanker

Zo zouden tien op de duizend mannen uiteindelijk kanker krijgen van het drinken van maximaal één fles wijn per week. Bij vrouwen is dat veertien op de duizend. Wie wekelijks tot drie flessen wijn achteroverslaat, heeft een flink verhoogde kans op kanker. Bij mannen hebben we het dan over negentien op de duizend en bij vrouwen zelfs over 36 op de duizend. Het gaat daarbij niet om dezelfde vormen van kanker. Zo is bij vrouwen het risico om borstkanker te krijgen veel groter.

Voor iedereen anders

Onderzoekster Theresa Hydes benadrukt dat dit niet wil zeggen dat je in plaats van gematigd drinken ook gematigd mag roken. De uitkomsten zijn gemiddeld. En voor ieder mens kan de uitwerking van alcohol of tabak verschillend zijn.

Onwetendheid over alcohol

Volgens haar weet het grote publiek zo langzamerhand wel wat de gevolgen zijn van roken, maar ligt dat bij drinken nog anders. “Zware drinkers hebben vaker last van kanker in de mond, keel, stembanden, maag, lever en borst. We hopen dat mensen door de vergelijking te maken met sigaretten meer gaan nadenken over de gevaarlijke gevolgen van alcohol.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | BMC Public Health
Foto | iStock

Ook interessant