Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Fitnesshorloge herkent helft coronagevallen al vóór symptomen

fitnesshorloge-coronagevallen.jpg

Fitnesstrackers en slimme horloges zijn natuurlijk handig voor het meten van je hartslag, het tellen van stappen en het registreren van je slaappatroon. Maar nu blijkt dat zo’n fitnesshorloge ook een belangrijke rol kan spelen in het vaststellen van het coronavirus, omdat het coronagevallen kan herkennen.

Al vóórdat mensen überhaupt symptomen vertonen, zouden fitnesshorloges het virus kunnen detecteren. Dat meldt fabrikant Fitbit op basis van maandenlang wetenschappelijk onderzoek onder tienduizenden dragers van hun apparaten.

Algoritme op fitnesshorloge

Fitbit is momenteel bezig met de ontwikkeling van een algoritme zodat ze met hun apparaten het coronavirus eerder kunnen herkennen. Het algoritme kijkt onder meer naar de hartslag en de ademhaling van de dragers van de apparaten tijdens hun slaap. “We kunnen bijna 50 procent van de covid-19-gevallen een dag voordat mensen klachten krijgen al detecteren. In sommige vallen waarschuwde het systeem zelfs een week voordat gebruikers klachten hadden”, aldus Fitbit.

Lees ook: Ook in Nederland herbesmetting met coronavirus vastgesteld

Eerder in quarantaine gaan

Het algoritme werkt nu nog met zeventig procent nauwkeurigheid, maar Fitbit hoopt dit snel te kunnen verbeteren. Het bedrijf wil er met hun onderzoek voor kunnen zorgen dat gadgets mensen sneller kunnen waarschuwen, zodat ze eerder maatregelen nemen om verspreiding van het virus te voorkomen. Zo kunnen mensen voor de zekerheid in quarantaine gaan als hun fitnesshorloge een verandering in hun hartslag of ademhaling tijdens hun slaap detecteert. Het Amerikaanse bedrijf heeft nog geen indicatie gegeven van wanneer ze de waarschuwingen kunnen aanbieden aan consumenten.  “We werken samen met de wetenschap en de zorg om tot een optimale balans voor deze technologie te komen.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Fitbit.com
Beeld | iStock

Ook interessant