Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Filtersigaretten nog kankerverwekkender dan gedacht

roken-verhoogt-mogelijk-het-risico-op-een-bipolaire-stoornis.jpg

Die filters in sigaretten werken dus ook niet. Met de zogenoemde sjoemelsigaret krijg je twee tot drie keer zoveel kankerverwekkende stoffen binnen dan volgens de Europese regels zou mogen.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM en de universiteit van Maastricht. Ze ontwikkelden een nieuwe, nauwkeurigere meetmethode die aantoont dat rokers van filtersigaretten veel meer teer, nicotine en koolmonoxide binnenkrijgen dan de huidige meetmethode laat zien.

Sjoemelsigaretten

Filtersigaretten worden ook wel sjoemelsigaretten genoemd. De gaatjes in de filters zouden de kankerverwekkende stofjes deels ‘filteren’, aldus de tabaksindustrie. Maar omdat je als roker die gaatjes met je mond of vingers dichtknijpt, krijgt je alsnog de schadelijke stoffen binnen. Méér dan volgens Europese regels zou mogen. De bestaande meetmethode houdt daar geen rekening mee. Helaas voor de tabaksindustrie, de nieuwe wel.

‘Zo snel mogelijk vanaf’

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) wil de filtersigaret nu zo snel mogelijk van de markt af.  Hij heeft eurocommissaris Andriukaitis van Gezondheid geschreven dat Europa de nieuwe meetmethode met spoed moet invoeren, zodat kan worden gemeten hoe schadelijk sigaretten werkelijk zijn. ‘Ik denk dat iedereen wel weet dat roken dodelijk is, maar mensen moeten in ieder geval ook weten wat ze echt binnenkrijgen. Het lijkt erop dat de huidige gemeten waarden een flinke onderschatting zijn van wat mensen werkelijk binnenkrijgen. Daar moeten we zo snel mogelijk van af’, aldus Van Rijn in een persbericht.

Begin volgend jaar publiceert het RIVM de daadwerkelijke waarden van alle in Nederland verkrijgbare sigaretten op de website.

Bron | Rijksoverheid.nl, Volkskrant, nrc.nl

Bekijk ook

Zo zien je longen eruit na zestig sigaretten.

Lees ook

Ook interessant