Fietsen op een e-bike? Elf tips om valpartijen te voorkomen
Het is heerlijk licht trappen, je legt er gemakkelijk grotere afstanden mee af en ze worden steeds goedkoper. Maar het is best even wennen om veilig te rijden op zo'n snelle en zwaardere fiets. Met deze elf tips voorkom je (beginners)ongelukken met de e-bike.
Volgens fietsdocent Frans Lueb uit Utrecht kun je beter niet wachten met de aanschaf van een e-bike tot je tachtig bent. "Het is belangrijk om de elektrische fiets te leren beheersen terwijl je nog in goede conditie bent en veel beweegt," vertelt hij in de Gezondgids van de Consumentenbond.
Meer ongelukken met e-bikes
Een e-bike is zwaarder én sneller dan een gewone fiets. Dus áls je valt, val je vaak harder. Uit een tweejarig onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijkt dat ongelukken met een e-bike vaker ernstige gevolgen hebben dan die met een gewone fiets. Soms zelfs met dodelijke afloop. Vooral zestigplussers zijn kwetsbaar: bijna negentig procent van de verkeersdoden op een e-bike is zestig jaar of ouder. Vaak gaat het mis door een eigen fout en zonder dat daar andere weggebruikers bij betrokken zijn, bijvoorbeeld omdat iemand het evenwicht verliest en in de berm valt, of tegen een paaltje of stoeprand rijdt.
Tips voor een veilige fietstocht
Het is dus heel belangrijk dat je een beetje met zo'n e-bike overweg kunt en goed voorbereid op pad gaat. Met deze elf tips van de Gezondgids verklein je de kans op fietsongelukken.
1. Draag een helm.
2. Zorg voor een goede bandenspanning. Met zachtere banden kan je fiets anders reageren.
3. Laat je e-bike uitrollen in een bocht en wacht met trappen totdat je de bocht uit bent. Anders geeft je fiets te snel extra 'gas' en kun je uit de bocht vliegen.
4. Wil je iemand passeren op een smal fietspad? Waarschuw je medeweggebruiker door even te bellen.
5. Kijk ver vooruit om verrassingen, zoals plots opduikende paaltjes, te voorkomen.
6. Ga niet telefoneren of whatsappen tijdens het fietsen, maar houd je aandacht op de weg.
7. Fiets niet te dicht langs stoepranden en bermen.
8. Zorg dat je de actuele verkeersregels kent. Test je kennis met deze online test of volg een handige opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland.
9. Rem tijdig af voor rotondes, bochten en kruisingen, ook voordat je afslaat en moet oversteken.
10. Laat je niet opjagen door brede voertuigen zoals tractors en vrachtwagens. Als ze je gezien hebben, kunnen ze best even wachten totdat je een veilige plek hebt gevonden om ruimte voor ze te maken.
11. Fiets niet met (harde) muziek op, hierdoor hoor je het omgevingsgeluid niet of minder goed.
Fietsschool
Ben je nog een beetje onzeker op de e-bike of gewone fiets? De Fietsschool van de Fietsersbond geeft fietslessen aan allerlei mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij veilig fietsen, zoals senioren, maar ook migranten en mensen met een lichamelijke beperking.
Voor meer informatie over e-bikes ga naar www.giant-bicycles.com.
Bronnen | Gezondgids Consumentenbond, Fietsersbond
Beeld | iStock
Lees ook
Au! Zeven signalen dat je een niersteentje hebt
De 5 geheimen van slanke mensen
Met dit ontbijt kun je makkelijker en sneller afvallen
Bekijk ook
Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.