Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waar of niet waar? Verrassende feiten en fabels over menstruatie

feiten-fabels-menstruatie.jpg

Menstruatie. Iedere vrouw heeft er – tot een bepaalde leeftijd – elke maand weer mee te maken. En toch is en blijft het best een taboe. Misschien dat er daarom nog altijd allerlei misverstanden en vooroordelen over bestaan. Weet jij de feiten te onderscheiden van de fabels? 

We pikken er meteen zo’n veelgehoorde bewering over menstruatie uit. Vrouwen die met elkaar in een huis wonen, zouden tegelijk ongesteld worden. Klinkt best logisch, toch? Wetenschappers hebben er ook onderzoek naar gedaan, bijvoorbeeld aan de Amerikaanse Harvard University. De onderzoekers concludeerden dat dit inderdaad het geval was en dat de cyclus van de meest assertieve vrouw hierbij leidend zou zijn. Een andere studie uit de jaren negentig wees in diezelfde richting. Maar, om het verwarrend te maken, laat recenter onderzoek een heel ander beeld zien. Daaruit blijkt dat de cyclus van samenwonende vrouwen juist vaak varieert.

Een twijfelgevalletje dus, maar er zijn ook beweringen die wél feitelijk kloppen of die juist voor honderd procent bestempeld kunnen worden als fabel. We lopen er een aantal langs.

PMS

Er wordt vaak gezegd dat menstruerende vrouwen chagrijnig worden door het premenstrueel syndroom, ook wel kortweg PMS genoemd. Hierbij horen klachten als prikkelbaarheid, wisselende stemmingen en depressieve gevoelens. Maar of het syndroom ook echt bestaat? “Daarover zijn de meningen verdeeld,” aldus gynaecoloog Bertho Nieboer tegenover RTL Nieuws. Maar er is volgens de deskundige – Nieboer deed uitgebreid onderzoek naar menstruatieklachten – wel het een en ander af te lezen aan de hormoonspiegel vlak vóór de ongesteldheid. “Het hormoon progesteron is op dat moment aan het dalen. Daarnaast weten we uit onderzoek dat drie op de vier vrouwen last hebben van premenstruele klachten. Wat voor stempel je het geeft, maakt voor mij persoonlijk niet uit. Maar dat vrouwen erge klachten rond de menstruatie kunnen ervaren, staat voor mij vast.”

Toxisch Shock Syndroom

Op internet lees je vaak horrorverhalen over vrouwen die te lang hun tampon in hebben gehouden en daardoor het Toxisch Shock Syndroom op hebben gelopen. Wat de symptomen zijn van deze tamponziekte? Denk hierbij aan klachten als braken, koorts, duizeligheid, een lage bloeddruk en griepverschijnselen. En nee, dat zijn helaas geen fabeltjes. “Via de tampon komen er bepaalde giftige stoffen vrij en dat kan zeer ernstige gevolgen hebben,” vertelt Nieboer. “Het is dus belangrijk om je bij tampongebruik aan de instructies te houden over de maximale tijd dat je ze draagt. Je hebt speciale tampons die je ’s nachts kunt inhouden en de menstruatiecup rukt ook op.”

Aantrekkelijker tijdens menstruatie?

Dat vrouwen aantrekkelijker gevonden zouden worden door mannen wanneer ze ongesteld zijn, is een fabel. Maar op het moment van de eisprong, zo’n elf tot veertien dagen vóór de menstruatie, zou dat wél het geval zijn. Nieboer: “Dat is biologisch gezien ook eenvoudig te verklaren, want dat is het moment dat je vruchtbaar bent.” Dit blijkt ook uitAmerikaanse/Schots onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Hormones and Behavior. Hiervoor werden foto’s en geluidsopnames gemaakt van ruim tweehonderd vrouwen op twee verschillende momenten in hun cyclus. Ook werden er bij hen speekselmonsters afgenomen om het hormoonniveau op deze momenten vast te stellen. Toen vervolgens vijfhonderd mannen werden gevraagd om de vrouwen te beoordelen op aantrekkelijkheid, bleek dat vrouwen vlak voor de eisprong een hoger cijfer kregen.

Pil doorslikken

Er wordt weleens gedacht dat het slecht is om de pil door te slikken tijdens de menstruatie, maar volgens Nieboer is dat niet zo. “Sterker nog, het is logischer om het anticonceptiemiddel continu te slikken, zo is-ie oorspronkelijk bedoeld,” legt hij uit. De stopweek is volgens de gynaecoloog in de jaren zeventig bedacht om de cyclus natuurlijker te laten lijken. Maar noodzakelijk is het niet. “Als je een doorbraakbloeding hebt, adviseer ik wel vijf à zeven dagen de pil niet te slikken.”

Meer zin in seks

Heb je tijdens je menstruatie soms enorm veel zin om tussen de lakens te duiken met je partner? En is dat toeval, of heeft dat echt iets te maken met je cyclus? Volgens Nieboer is het over het algemeen niet automatisch met elkaar verbonden. “Maar er zijn zeker vrouwen bij wie dit wel aan de hand is. Over het algemeen geldt dat het libido het hoogst is rondom de eisprong, wat biologisch gezien ook weer logisch is omdat dit de vruchtbare periode is van een vrouw.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | rtlnieuws.nl
Beeld | iStock

Ook interessant