Feit of fabel: zoetstoffen zijn slecht voor je gezondheid Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Feit of fabel: zoetstoffen zijn slecht voor je gezondheid

Veel van de voedingsmiddelen die we dagelijks eten bevatten kunstmatige zoetstoffen. Al jaren wordt er over deze zoetstoffen gediscussieerd, want hoewel ze worden goedgekeurd door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), zeggen sommige wetenschappers dat bepaalde zoetstoffen schadelijk zijn voor je gezondheid.

Maar klopt dit eigenlijk wel en hoe (on)gezond zijn zoetstoffen nou echt?

Laagcalorische zoetstoffen

Aan bepaalde voedingsmiddelen worden zoetstoffen toegevoegd die het eten of drinken wat zoeter maken. Zoetstoffen zijn onder te verdelen in laagcalorische zoetstoffen en polyolen. Laagcalorische zoetstoffen worden ook wel intensieve zoetstoffen genoemd. Ze worden vaak toegevoegd aan light en no sugar voedingsmiddelen. Gemiddeld zijn deze zoetstoffen zo’n tweehonderd keer zoeter dan suiker, waardoor er maar weinig van hoeft te worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat deze zoetstoffen een verwaarloosbare hoeveelheid calorieën leveren. Veelgebruikte laagcalorische zoetstoffen zijn aspartaam, cyclamaat, sacharine en sucralose.

Polyolen

Polyolen worden ook extensieve of vul- of bulkzoetstoffen genoemd. Deze zoetstoffen worden in een fabriek gemaakt, maar zijn ook in kleine hoeveelheden in de natuur te vinden in verschillende fruit- en groentesoorten. Polyolen zijn ongeveer 0,4 tot één keer zoeter dan suiker en bevatten minder calorieën dan suikers.

Veiligheid van zoetstoffen

Zoetstoffen in voedingsmiddelen krijgen E-nummers toegewezen die worden beoordeeld door de EFSA. Er wordt dan gekeken of ze veilig zijn voor de gezondheid van mensen. In de wet staat vastgelegd hoeveel van de stoffen er aan producten mag worden toegevoegd en om welke producten dat gaat. E-nummers staan daarnaast altijd vermeld op het etiket van een voedingsmiddel, wanneer het erin verwerkt is.

Onzorgvuldige onderzoeken

Hoewel de EFSA alle E-nummers beoordeeld op veiligheid, blijft er een discussie of kunstmatige zoetstoffen wel of niet veilig zijn. Sommige wetenschappers beweren namelijk dat ze kankerverwekkend kunnen zijn. Maar wat is daar eigenlijk van waar?

Volgens het Voedingscentrum kunnen alle zoetstoffen die zijn goedgekeurd veilig gebruikt worden, doordat ze goed worden onderzocht. Maar doordat er veel verhalen over schadelijke E-nummers rondgaan zijn er mensen die E-nummers liever niet eten. De verhalen over schadelijke E-nummers zijn vaak gebaseerd op verkeerde conclusies en op onzorgvuldige onderzoeken, legt het Voedingscentrum uit. Daarnaast kan het ook zijn dat een stof pas negatieve effecten heeft bij hele hoge doseringen die worden gemeten bij dierproeven.

Zoetstoffen en gezondheid

Volgens het Kenniscentrum Zoetstoffen kan het gebruik van light producten met zoetstoffen passen in een gezonde levensstijl. Ook is het bekend dat zoetstoffen gezonder zijn voor je gebit dan producten waar gewone suiker aan toegevoegd is. Wanneer je je houdt aan de Aanvaardbare Dagelijkse Inname, ook wel ADI genoemd, kun je zoetstoffen zonder negatieve gevolgen voor je gezondheid dagelijks innemen.

PKU

Voor mensen die lijden aan fenylketonurie (PKU), een zeldzame stofwisselingsziekte, zijn twee zoetstoffen wel gevaarlijk: aspartaam en advantaam. Bij het verteringsproces van aspartaam ontstaat het aminozuur phenylalanine. Mensen met PKU kunnen phenylalanine niet afbreken, waardoor er hersenschade kan ontstaan door een ophoping van het aminozuur. Voor hen is het belangrijk dat bij voedingsmiddelen met aspartaam en advantaam duidelijk op etiketten worden vermeld dat ze een bron van phenylalanine bevatten.

Bron | Zoetstoffen.nl, Voedingscentrum

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden