null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Feit of fabel: werkt een coronavaccin beter bij meer bijwerkingen?

De een heeft helemaal nergens last van, terwijl de ander juist een paar dagen goed ziek is van de bijwerkingen van een coronaprik. Dat je last kunt krijgen van bijwerkingen is natuurlijk niet gek, omdat je lichaam virusdeeltjes binnenkrijgt waar het antistoffen tegen moet aanmaken. Daarmee rijst ook de vraag: werkt een coronavaccin dan beter bij meer bijwerkingen? 

We leggen het je uit.

Werkt een coronavaccin beter bij meer bijwerkingen?

Je verwacht misschien dat hoe meer bijwerkingen je van het coronavaccin krijgt, hoe beter het werkt tegen het virus. Symptomen zoals koorts, hoofdpijn of vermoeidheid zijn namelijk een teken dat je immuunsysteem aan het werk wordt gezet. Toch klopt deze theorie niet helemaal. De vaccins ontwikkelen een bepaalde maten van immuniteit tegen het virus, ongeacht of je hier een lading aan bijwerkingen van krijgt of niet. Zo zorgt het Pfizer-vaccin voor zo’n 90 procent immuniteit en het Janssen-vaccin gemiddeld voor een bescherming van 66 procent. Daarbij maakt het dus niet uit of je helemaal geen klachten van de prik hebt of juist een hele lading.

Ook immunoloog Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC legt aan het AD uit dat mensen met een gezond immuunsysteem zich geen zorgen hoeven te maken over de effectiviteit. Ook zonder bijwerkingen werkt het coronavaccin even goed. Heb je geen klachten? Dan heb je mazzel. Heb je wel klachten? Dan weet je in ieder geval dat je afweersysteem hard werkt.

Lees ook: Komt er een derde prik aan? ‘Aantal extra antistoffen indrukwekkend, zeker bij ouderen’

Verschil in bijwerkingen

Waarom de een alleen een stijve arm krijgt en de ander met hoge koorts in bed moet blijven, dat heeft met je immuunsysteem te maken. Jouw immuunsysteem kan anders reageren op het vaccin dan bijvoorbeeld je partner. Daarnaast kan het ook te maken hebben met welk vaccin je gekregen hebt. Als laatste zou het ook kunnen dat je misschien al een keer ongemerkt het virus hebt gehad, waardoor je nu anders op de virusdeeltjes in het vaccin reageert.

Bron | Plus Online, AD

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden