Margriet logo
Vitaminen en mineralen tegen vermoeidheid Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Feit of fabel: vitaminen en mineralen helpen tegen vermoeidheid

Stress, een verminderde weerstand, een onstabiel dag- en nachtritme: het zijn allemaal dingen die een weerslag hebben op je lichaam, waardoor je vermoeidheidsklachten kunt krijgen. Kunnen vitaminen en mineralen het herstel van vermoeidheid verminderen?

Vitaminen en mineralen zorgen van zichzelf niet voor energie, maar ze spelen wel een belangrijke rol bij de energiestofwisseling.

Energiestofwisseling

De energiestofwisseling, ook wel het metabolisme genoemd, is het proces van aanvoer van bouwstoffen en afvoer van afvalstoffen met het produceren van energie als doel. Vitaminen en mineralen hebben een belangrijke rol in dit proces. Ze helpen om energie uit onze voedingsstoffen te halen. Denk hierbij aan energie uit koolhydraten, eiwitten en vetten. De snelheid van de stofwisseling is dus eigenlijk de hoeveelheid energie die het lichaam verbrandt.

Welke vitaminen helpen tegen vermoeidheid?

en mineralen zorgen dus niet per direct voor energie, maar ze zijn wel onderdeel van het proces om energie te halen uit onze voedingsstoffen. Er zijn een aantal vitaminen die ervoor kunnen zorgen dat je je minder vermoeid voelt. We zetten ze hieronder voor je op een rij.

  • Vitamine B12: Vitamine B12 is een belangrijke vitamine voor de vorming van rode bloedcellen, die ons helpen bij de productie van energie. Ook verdedigt het onze zenuwcellen en mentale vaardigheden. Wanneer je een plantaardig dieet volgt, wordt er vaak aangeraden hier een vitamine B12-supplement bij te slikken. Ook wordt B12 aan veel vleesvervangers toegevoegd.
  • Vitamine D: Een tekort aan vitamine D kan vermoeidheidsklachten geven. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Ook wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Wil je meer weten over de risicogroepen voor een vitaminetekort? Lees dan dit artikel: Vijf redenen waarom vitamine D zo belangrijk is voor de gezondheid van je hart

Welke mineralen helpen tegen vermoeidheid?

Er zijn ook twee belangrijke mineralen die ervoor zorgen dat er voldoende energie uit je voedingsstoffen wordt gehaald.

  • Magnesium: Het mineraal magnesium is betrokken bij het absorberen van energie uit voedsel en helpt ons lichaam bij groei en herstel. Wanneer je te weinig magnesium binnenkrijgt, kun je last krijgen van misselijkheid, vermoeidheid, spierspasmes en verlies van eetlust. Ook vitamine D kan niet goed worden opgenomen wanneer je niet voldoende magnesium binnenkrijgt. Voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte zijn noten en zaden, groene groenten, vlees en dierlijke producten.
  • IJzer: In Nederland wordt vrouwen geadviseerd om per dag 16 milligram ijzer binnen te krijgen. Hier bestaan twee soorten van: heemijzer en non-heemijzer. De eerste komt voor in vlees en de tweede in granen, noten, eieren en een aantal groenten. IJzer is nodig om je vaat-en immuunsysteem goed te laten functioneren. Zo wordt het gebruikt om hemoglobine te produceren. Dit eiwit zit in rode bloedcellen en transporteert zuurstof door je lichaam. Ook schakelt het enzymen in die voedsel dat je eet omzet in energie.

Aanvullig op gezonde levensstijl

Het slikken van vitaminen en mineralen kan je dus helpen om je vermoeidheid tegen te gaan. Wel is het belangrijk om te weten dat deze supplementen gepaard gaan met een gezonde levensstijl. Om vermoeidheid tegen te gaan, is het ook belangrijk om bijvoorbeeld genoeg te slapen, regelmatig te bewegen en gezond te eten. Vermoeidheid tegen gaan begint dus met goed voor jezelf zorgen. Houd je vermoeidheid voor langere tijd aan? Dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Bekijk ook:
Dit zijn de meestgestelde vragen over vitamines (en de antwoorden van experts)

Bron | Vitamine-info, Gezondheidsplein, Davitamon, Apotheek-online

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden