Margriet logo
Nieuw onderzoek: zo belangrijk is het slikken van vitamine D-supplementen écht voor je botten Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Feit of fabel: verkoudheid kun je voorkomen met de juiste vitaminen

Last van je keel of een verstopte neus: allemaal symptomen die horen bij een beginnende verkoudheid. Wat doen we dan vaak? Extra vitaminen te slikken. Maar heeft dit eigenlijk wel zin?

Jaap Seidell, hoogleraar Gezondheid en Voeding aan de Vrije Universiteit, legt aan RTL Nieuws uit dat er weinig tot geen bewijs is voor de werking van vitaminen op het voorkomen van verkoudheid of griep.

Geen vitamine slikken om verkoudheid te voorkomen

Volgens Seidell kun je om die reden beter geen extra vitaminen slikken. Maar wat helpt dan wel? Het is volgens de hoogleraar vooral belangrijk dat je een besmetting met het virus, dat de verkoudheid of griep veroorzaakt, voorkomt.

“Blijf uit de buurt van andere mensen die besmet zijn en vermijd direct contact. Ben je al besmet, was dan regelmatig je handen en houd bij niezen of hoesten een zakdoek voor de mond. Of hoest in je elleboog om verspreiding van het virus tegen te gaan.”

Extra vitaminen slikken is dus niet nodig, maar er helemaal mee stoppen, is ook niet de bedoeling. “Natuurlijk moet je lichaam over voldoende vitaminen beschikken. Een vitaminetekort kan leiden tot schadelijke effecten voor je gezondheid.”

Vitamine C

Vitamine C wordt gezien als de beste vitamine om je weerstand op peil te houden. Seidell stelt dat vitamine C je ziekteperiode kan verkorten, maar er is verder geen wetenschappelijk bewijs dat het slikken van vitamine C verkoudheid of griep kan voorkomen. Wil je meer weten over waarom vitamine C geen wondermiddel is tegen verkoudheid? Lees dan dit artikel.

Zon is de beste vitamine

Vitamine D is ook een vitamine waarvan vaak wordt gezegd dat het helpt om je verkoudheid te verminderen. Ook dit is volgens Seidell een fabel, maar dat neemt niet weg dat vitamine D erg belangrijk is. “Een tekort aan vitamine D maakt je vermoeid en neerslachtig. De beste bron van vitamine D is de zon, maar omdat deze zich in de winter weinig laat zien, heb je hier ‘s winters al gauw een tekort aan.” Meer over vitamine D en een vitamine D- tekort lees je in dit artikel.

Vitaminen aanvullen

Heb je een vitaminetekort? Dan kun je kiezen voor supplementen. De beste manier om vitaminen en mineralen binnen te krijgen, is aldus Seidell door ze uit je voeding te halen. “Een voedingspatroon met de juiste vitaminen is bij uitstek een uitgebalanceerd voedingspatroon. Red je het niet om voldoende vitamines uit voeding te halen, dan is het raadzaam om een supplement te gebruiken om je tekorten aan te vullen.”

Maar wat is dan wél de oplossing tegen griep en verkoudheid? “Acceptatie. Duik lekker onder de dekens met een paracetamol. Ziek uit en eet voldoende, maar bovenal gezond.”

Bron | RTL Nieuws

Sanne van de WeteringGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden