Margriet logo
Zorgt cafeïnevrije koffie ervoor dat je sneller moet poepen? Beeld Getty Images/Tetra images RF
Beeld Getty Images/Tetra images RF

Feit of fabel: van cafeïnevrije koffie hoef je niet te poepen

Wakker worden met een kopje koffie in de ochtend is heerlijk, maar kan er ook voor zorgen dat je snel naar de wc moet. Hoe zit dat eigenlijk met cafeïnevrije koffie? We zochten het uit.

Koffie geeft je niet alleen een energieboost in de ochtend, het helpt ook om je stoelgang aan het werk te zetten. Gastro-enteroloog Kenneth Brown weet alles van het maag-darmstelsel en vertelt aan gezondheidsplatform Well + Good dat cafeïne de spieren in je maag en darmen kan stimuleren. Dat zorgt voor meer samentrekkingen en aandrang om naar het toilet te gaan. Handig wanneer je last hebt van verstopping, maar het is ook fijn voor koffieliefhebbers die graag een regelmatige stoelgang hebben. Toch werkt cafeïne niet voor iedereen goed: sommigen krijgen er diarree van. “Cafeïne kan de productie van maagzuur verhogen. Daardoor kun je last krijgen van brandend maagzuur of zure oprispingen die niet alleen ongemakkelijk, maar ook pijnlijk kunnen zijn,” aldus Dr. Brown.

Moet je ook sneller poepen van caffeïnevrije koffie?

Niet alleen de cafeïne in koffie heeft invloed op je spijsvertering. In koffie zit ook het antioxidant chlorogeenzuur dat je stoelgang stimuleert. Verder zit er een chemische stof in koffie die laxerend werkt. In combinatie met cafeïne kunnen deze twee stoffen bij sommige koffiedrinkers zorgen voor een geïrriteerde maag en diarree. Anderen hebben er juist baat bij, omdat het obstipatie tegengaat.

Krijg je last van je spijsvertering als je gewone koffie drinkt? Volgens Dr. Brown kan het dan helpen om over te stappen op cafeïnevrije koffie. Toch kun je nog steeds last krijgen van diarree, want deze variant bevat wel de twee eerder genoemde stimulerende stoffen. Bovendien is cafeïnevrije koffie nooit helemáál vrij van cafeïne. Het gezondheidsnet stelt dat er in een kopje decafe koffie nog steeds twee tot vier milligram van dit stofje zit. Ter vergelijking: in een normale kop filterkoffie mét cafeïne zit zo’n 85 milligram. Bij decafe koffie wordt de meeste cafeïne eruit gefilterd, maar er blijft altijd een restje over.

Volgens Dr. Brown voorkomt het drinken van cafeïnevrije koffie dan ook niet dat je ’s ochtends aandrang voelt om naar het toilet te gaan. Toch heeft het minder effect op je spijsvertering dan een gewone kop koffie. “Decafe koffie bevat aanzienlijk minder cafeïne dan gewone koffie, wat het risico op spijsverteringsproblemen kan helpen verminderen,” aldus Dr. Brown. “Ook bevat cafeïnevrije koffie nog steeds nuttige stoffen zoals antioxidanten en polyfenolen, die de gezondheid kunnen helpen verbeteren.”

Dit kun je doen bij spijsverteringsproblemen door koffie

Als je graag koffie blijft drinken, maar liever geen spijsverteringsproblemen hebt, kun je de volgende tips van Dr. Brown uitproberen:

  • Drink een kleiner kopje koffie dan normaal en kijk wat het doet met je lichaam. Bij een kleinere portie krijg je minder van de stimulerende stoffen binnen die kunnen zorgen voor spijsverteringsproblemen.
  • Probeer verschillende koffiesoorten uit. De ene koffie is de andere niet: misschien heb je minder last van maagklachten als je dark roast- of cold brew koffie drinkt. Deze koffiesoorten staan erom bekend een stuk minder zuur te zijn.
  • Drink je koffie zwart of voeg weinig extra’s toe. Sommige koffiedrinkers kunnen maagklachten krijgen als ze er een scheutje koemelk en suiker bij doen. Voordat je overgaat op cafeïnevrije koffie, loont het de moeite om eerst te kijken wat zwarte koffie zonder extra’s met je lichaam doet.
Saskia WinkensGetty Images/Tetra images RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden