Margriet logo
Rode wijn drinken Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Feit of fabel: rode wijn drinken helpt bij het afvallen

Afvallen en rode wijn drinken: deze combinatie klinkt als muziek in de oren. Helemaal als je bedenkt dat het regelmatig drinken van alcohol juist veel negatieve gezondheidseffecten kent. Toch kunnen we bij rode wijn stellen dat niet álles er slecht aan is. Maar helpt het ook echt om de nodige kilo’s kwijt te raken?

We zochten het voor je uit.

Rijk aan antioxidanten

Dat rode wijn niet alleen maar nadelen kent, heeft te maken met het feit dat deze wijn rijk is aan resveratrol en andere antioxidanten die de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen, de gezondheid van het hart kunnen bevorderen en ontstekingen kunnen verminderen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat matige wijnconsumptie je kan helpen beschermen tegen overgewicht. Dit komt doordat deze wijn ook veel flavonoïden bevat. Dit zijn natuurlijke bestanddelen van planten die onder andere in olijfolie, noten, fruit en peulvruchten zitten. Deze voedingsmiddelen zijn belangrijk in het mediterrane dieet, dat in verband is gebracht met een betere gewichtsbeheersing dan een standaard Amerikaans dieet.

Effect op de kilo's

Maar wat is het effect van rode wijn op de kilo’s? Sommige dierstudies hebben aangetoond dat de consumptie van rode wijn het lichaamsgewicht en het lichaamsvetgehalte verlaagt, maar andere vonden juist het tegenovergestelde. Daaruit bleek namelijk dat overmatig alcoholgebruik verband houdt met gewichtstoename. Bovendien bleek uit een onderzoek onder 29 mensen met obesitas dat de antioxidanten in rode wijn de bloedsuikerspiegel niet lijken te beïnvloeden.

Alcohol kan in verband gebracht worden met gewichtstoename omdat alcohol per gram meer calorieën bevat dan koolhydraten en eiwitten. Daarnaast zit er in veel alcoholische dranken - zoals bier, wijn en mixdrankjes - ook veel suiker. Hierdoor krijg je snel meer calorieën binnen dan je misschien zou willen. Bovendien kan overconsumptie van alcohol leiden tot insulineresistentie en problemen met de controle van de bloedsuikerspiegel, wat een voorbode kan zijn van gewichtstoename en diabetes type 2.

Drink met mate

Gelukkig hoef je rode wijn niet helemaal te vermijden als je probeert af te vallen. Je kunt namelijk gewoon een glas rode wijn per dag drinken. Daarbij is het wel belangrijk om de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt te blijven controleren. Verandert er niks? Dan kun je dit ritme gewoon aanhouden en heeft het verder weinig tot geen effect op je gewicht. Let op: dessertwijnen kun je beter wel vermijden, want deze bevatten meer suiker en calorieën per glas.

Bron | Healthline

Sanne van De WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden