Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe gezond is rauwe cacao?

rauwe-cacao1-jpg.jpg

Wij zijn gek op chocolade, maar het staat niet bepaald bekend om zijn gezondheidsvoordelen of slanke karakter. Rauwe cacao wordt daarentegen een echt superfood genoemd. Is dit terecht?

Wat is rauwe cacao?

Bij rauwe cacao worden de cacaobonen via een koude persing bewerkt. Aangezien het ook koud gemalen wordt, blijven er meer enzymen, vitamines en mineralen aanwezig. Temperaturen bij een rauw product mogen nooit boven de 40 graden verwarmd worden.

Superfood

Rauwe cacao is rijk aan mineralen en antioxidanten. Het is een goede bron voor magnesium en koper; wat je bloeddruk stabiliseert. Ook bevat rauwe cacao veel calcium, zink en ijzer.

Antioxidanten

Het klinkt allemaal heel mooi: die antioxidanten in rauwe cacao, toch is het niet wetenschappelijk bewezen dat deze de vrije radicalen in je lichaam bestrijden. Daarom mag je rauwe cacao volgens de European Food and Safety Authority (EFSA) niet ‘gezond’ noemen. Een positief effect op de bloeddruk is wel bewezen, maar dit geld niet alleen voor de rauwe variant. Daarnaast zijn ook voedingsdeskundigen erg sceptisch over deze antioxidanten in rauwe cacao. Volgens hen is het bijna niet mogelijk om dit via voeding op te nemen. Slechts 1 procent van onze eigen lichaamswaarde wordt aan antioxidanten opgenomen in het bloed.

Bron: Tros Radar

Ook interessant