null Beeld

Feit of fabel: mensen die veel winden laten, verbranden meer calorieën

Je hebt het vast weleens voorbij zien komen op internet: met elke scheet zou je 67 calorieën verbruiken. Nou kan een stiekeme wind behoorlijk opluchten. En het helpt tegen zo’n pijnlijk opgeblazen gevoel. Maar calorieën verbranden?

Laten we voorop stellen: het zou heel fijn zijn als het waar was. 67 calorieën per keer, dat zou zeker een bezoekje of wat aan de sportschool schelen…

Feit of fabel?

Volgens het sommetje op internet verbrand je dus 67 calorieën per scheet. Dat staat gelijk aan een wandeling van vijftien minuten of zes minuten aan burpees. Kortom, dat is best veel! Helaas moeten we je teleurstellen. De Amerikaanse arts Spencer Nadolsky, auteur van The fat loss prescription en gespecialiseerd in gewichtsverlies, legt uit dat je geen calorieën verbrandt met het laten van scheten.

Wat nou als het wél waar was?

Volgens Nadolsky heeft de gemiddelde persoon tussen de 0,5 en 1,5 liter gas in zijn spijsverteringskanaal. “Mensen kunnen tot twintig keer per dag een wind laten. Dat aantal wordt als het ‘normale’ bereik per dag beschouwd.” Als je dus 67 calorieën per scheet verbruikt en je laat er twintig per dag, dan zou je dagelijks zo’n 1.340 calorieën verbranden. Dat betekent elke twee tot drie dagen een halve kilo lichaamsgewicht… Zeg nou eerlijk: dat klinkt toch ook te mooi om waar te zijn?

De wind van voren

Arts Matthew R. Pittman vindt het belachelijk: “Je kunt jezelf niet dun scheten. Het is geen praktisch hulpmiddel om gewicht te verliezen. Zelfs met de meest gewelddadige, explosieve wind die je je maar kunt voorstellen, zou het behoorlijk moeilijk zijn om calorieën te verbranden.” Volgens deze Amerikaanse arts maakt het ook geen verschil of het om een harde of zachte scheet gaat. Het geluid wordt bepaald door het volume en de snelheid waarmee het gas naar buiten komt. Niet door de inspanning van degene die de wind laat. “En nee,” gaat hij verder. “Winden kunnen ook niet worden gebruikt als vervanging van regelmatige lichaamsbeweging.” Stiekem is dat toch best jammer.

Waarom een scheet geen calorieën verbrandt

“Het laten van een scheet is een zeer passieve lichamelijke functie,” aldus Nadolsky. Je spieren ontspannen dan helemaal, waardoor de gasdruk in je darmen al het werk doet. “Calorieverbranding ontstaat door spieractiviteit en niet door inactiviteit,” voegt Pittman hieraan toe. Wil je wel je spieren erbij gaan gebruiken, dan moet je even goed oppassen. Als je je spieren te hard aanspant om het gas vrij te laten komen, kan dat nog weleens resulteren in een ongelukje.

Er zit niks anders op: we gaan toch maar weer naar de sportschool. Of in elk geval wat vaker een wandeling maken.

Bron | Women’s Health US

Beeld | iStock

Ellen Smits
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden