Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Feit of fabel: kunnen heftige dromen echt uitputtend zijn?

Had je vannacht ruzie met je partner, barstte je telefoonscherm in duizend stukjes en kreeg je een totale black-out tijdens een presentatie op het werk? Waarschijnlijk ben je dan met een opgelucht gevoel wakker geworden: het was allemaal maar een droom - of beter gezegd: een nachtmerrie. 

Ben je ondanks dat opgeluchte gevoel wél ontzettend moe wakker geworden? Dat kan volgens slaapexpert Raj Dasgupta zomaar door je heftige dromen komen.

REM-slaap

Of je uitgeput kunt raken door een levensechte droom hangt vooral af van het moment waarop je 'm hebt. "De meeste intense dromen komen voor tijdens de REM-slaap," licht Dasgupta toe aan Elite Daily. "Dat deel van de nachtrust zorgt ervoor dat je je uitgerust voelt. Kom je niet in de REM-slaap, dan kun je je overdag moe en uitgeput voelen."

Als je slaapt, ga je door verschillende fases heen. In de eerste twee stadia verkeer je in een lichte slaap. "Daarin kun je gemakkelijk wakker worden," zo luidt de uitleg van de slaapdeskundige. "Tijdens de derde en vierde fase raak je in een veel diepere slaap. Niet alleen is je lichaam op dat moment minder gevoelig voor prikkels van buitenaf, ook word je een stuk lastiger wakker. Daarna beland je in de fase van rapid eye movement, ook wel de REM-slaap genoemd. Dat gebeurt meestal anderhalf uur nadat je in slaap bent gevallen. Die cyclus herhaalt zich tijdens de nachtrust een aantal keren, waardoor je dus meermalen de REM-slaap ervaart. Tijdens die fase vinden de meeste dromen plaats."

Andere factoren

Dromen die zich afspelen in de REM-slaap maken je niet moe, maar dromen die daarbuiten plaatsvinden, doen dat wel. "Daarnaast zijn er nog een heleboel dingen die je slaap kunnen beïnvloeden," stelt Raj. "Zo kunnen bepaalde medicijnen ervoor zorgen dat je niet in je REM-slaap raakt. Ook bepaalde medische problemen, zoals chronische pijn of brandend maagzuur, verstoren je nachtrust."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | elitedaily.com

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden