null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Feit of fabel: kun je een migraineaanval krijgen door sneeuw?

De een heeft er maar één tot twee keer per jaar last van, terwijl de ander meerdere keren per maand een migraineaanval voor de kiezen krijgt. Heb jij de afgelopen dagen zo’n aanval gekregen? Misschien ligt het dan wel aan de weersomstandigheden. Een hoogleraar neurologie legt uit: kan sneeuw een migraineaanval uitlokken?

Michel Ferrari, hoogleraar neurologie aan de Universiteit van Leiden, zegt tegen NRC dat de aanleiding voor een aanval kan verschillen per persoon en is dit waarschijnlijk deels erfelijk bepaald. Bij vrouwen kan bijvoorbeeld ook de maandelijkse hormooncyclus een trigger zijn.

Kan sneeuw een migraineaanval uitlokken?

Volgens Ferrari is er geen sprake van een directe link tussen een migraineaanval en sneeuw, maar heeft het te maken met een snelle weersverandering. De hoogleraar legt uit dat je daardoor wel vlak vóór het gaat sneeuwen last kunt krijgen van een aanval. Dat komt omdat sommige migrainepatiënten gevoelig zijn voor acute daling van de luchtdruk. Volgens Ferrari zit het uitlokken van een migraineaanval door sneeuw dus hooguit in de plotselinge verandering van de luchtdruk die ontstaat voorafgaande aan een sneeuwbui.

Combinatie van prikkels

Migrainepatiënten zijn vaak (over)gevoelig voor bepaalde prikkels, bijvoorbeeld fel licht. De witte sneeuw kan in dit geval het felle licht zijn dat een migraineaanval deels uitlokt. Al treedt zo’n aanval volgens de Amerikaanse arts N.K. Sethi wel pas op bij een ‘perfecte storm’ aan prikkels. Dus naast dat felle licht ben je bijvoorbeeld ook erg moe, heb je niet goed gegeten, alcohol gedronken of heb je dorst. Bij meerdere prikkels kan de verblindende sneeuw net de druppel zijn. Maar alleen een migraineaanval krijgen door sneeuw, dat is dus een fabel.

Lees ook: Zo veel extra calorieën verbrand je tijdens een wandeling in de sneeuw

Voeding en stress zijn geen triggers

Veel migrainepatiënten hebben ook het idee dat bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade of kaas een aanval kunnen uitlokken. En dat stress een belangrijke factor is. Ook dit is volgens Ferrari niet waar. Veel patiënten gaan zich in de 2 tot 48 uur voorafgaande aan een migraineaanval door een verandering in de hersenen gestrest voelen of krijgen trek in bepaalde voeding. Hierdoor lijkt het alsof dit een migraineaanval uitlokt, terwijl je deze ook had gekregen zonder bijvoorbeeld een stuk chocolade te eten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Plus online, NRC

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden