null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Feit of fabel: kun je eczeem krijgen van suiker?

Vaak wordt gedacht dat bepaalde voeding, waaronder suiker, invloed heeft op eczeemklachten. Hierbij wordt eczeem gekoppeld aan een allergie. Maar klopt dit wel of kun je van suiker eigenlijk helemaal geen eczeem krijgen? We leggen je het uit.

En hoe zit dat met een allergie voor suiker?

Eczeem door suiker

Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben last van eczeem, een vervelende aandoening die niet altijd vanzelf overgaat. Daarom wil je natuurlijk de oorzaken en triggers voor eczeem zo veel mogelijk vermijden. Ook als dat mogelijk suiker is, wat door sommige mensen wordt beweerd.

Toch ligt volgens Gezondheidsnet de oorzaak van eczeem zelden in voeding en kun je van suiker dus geen eczeem krijgen. Ook dermatoloog Marjolein Leenarts ontkracht deze stelling en stelt dat de relatie tussen eczeem en suiker niet bestaat. Dit is dus een fabel.

Verband tussen een allergie en eczeem

Vaak wordt gedacht dat er een relatie is tussen eczeem en een allergie. Het kan inderdaad zo zijn dat wanneer jij last het van eczeem, je door bepaalde voedingsmiddelen allergische klachten kunt krijgen zoals een piepende ademhaling, hoesten, uitslag, overgeven en diarree. Vooral kinderen met eczeem zijn gevoeliger om een allergie te ontwikkelen.

Lees ook: Jeukende hoofdhuid? Het zou zomaar aan één van deze dingen kunnen liggen

Allergie voor suiker

Komt de theorie dat suiker eczeemklachten verergert dan doordat het eigenlijk een allergie is? Ook dat is volgens Gezondheidsnet niet mogelijk. Een allergie ontstaat meestal als een reactie van het lichaam op vreemde eiwitten. In suiker zitten geen eiwitten; het bestaat volledig uit koolhydraten. Daarom kun je van suiker geen allergische klachten krijgen.

Weerstand ondersteunen

Maar waar komt dat verband tussen suiker en eczeem dan vandaan? Hoewel er geen direct verband is, is het wel zo dat als je ongezond eet, waaronder te veel suiker, je weerstand en de barrièrefunctie van je huid verslechtert. Daardoor ben je dus vatbaarder voor huidaandoeningen. Minder suiker eten zal je daarmee niet van je eczeem afhelpen, maar hierdoor houd je wel meer ruimte over voor gezonde voedingsmiddelen met veel vitamines en mineralen. En dat maakt het voor je lichaam wel makkelijker om de huid gezond te houden.

Bron | Gezondheidsnet, Dr Leenarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu we allemaal meer thuis zitten, beginnen de dagen soms een beetje saai te worden. Daar hebben we iets leuks op bedacht: de Margriet Mini Challenge. Krijg dagelijks een inspirerende uitdaging voor thuis die je dag nét een beetje leuker maakt. Hoe? Simpel! Praat met Margriet via je Google Home óf de gratis Google Assistent op je telefoon of tablet. Klik hier om direct jouw eerste uitdaging te krijgen. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden