null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Feit of fabel: kun je echt ziek worden door airconditioning?

In Nederland maken we, in vergelijking met het buitenland, relatief weinig gebruik van airconditioning. Vaker zoeken we verkoeling door even een raam open te zetten of een ventilator aan te sluiten. Maar in warme, tropische landen is dat wel anders. Veel Nederlanders claimen op vakantie ziek te worden door de airconditioning in hotels en restaurants. Maar is dit apparaat wel écht de reden dat je tijdens de vakantie zo vaak hoest en niest?

Het antwoord is nee! Je kunt niet ziek worden door de airconditioning. Maar het apparaat kan er wel voor zorgen dat je sneller ziek wordt.

Vermindert hartklachten

Een airconditioner zuigt warme lucht naar binnen wat over een koude verdamper weer naar buiten wordt geleid. De warme lucht condenseert op de verdamper, waarna de gekoelde en droge lucht naar buiten blaast. De airconditioner filtert bovendien de lucht die naar binnen wordt gezogen. Daardoor worden pollen, en andere verontreinigende stoffen, tegengehouden. Een goed gereinigde airconditioning is dus eigenlijk heel gezond. Onderzoekers van de Yale Universiteit gaan zelfs nog een stapje verder; zij stellen dat het gebruik van airco hartklachten kan verminderen.

Lees ook

Vakantiechecklist: Déze medicijnen mogen niet in je toilettas ontbreken

Slecht onderhouden

Het nadeel is dat veel airconditioners slecht worden onderhouden. Daardoor raken de filters op den duur verstopt. Door de vochtige omgeving krijgen bacteriën en schimmels vrij spel en dat zorgt voor gezondheidsrisico’s. Een slecht onderhouden airconditioningsysteem kan namelijk nogal wat gezondheidsklachten veroorzaken. Door de slechte luchtkwaliteit krijgt men last van verkoudheid, keelpijn, een grieperig gevoel, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen. Astmapatiënten kunnen, bovendien, last krijgen van ademhalingsproblemen.

Vaker ziek

Volgens een studie, in het International Journal of Epidemiology, rapporteerden medewerkers -van kantoorgebouwen met airconditioning- bovendien meer gezondheidsklachten dan degenen die in gebouwen met natuurlijke ventilatie werkten. Meestal ging het om irritatie aan ogen, neus of keel en ademhalingssymptomen, zoals hoest.

Snellere verspreiding

Of je wel of niet ziek wordt van de airconditioning heeft, volgens de Nederlandse huisarts Job Nievaart, vooral te maken met het feit of je al een virus of bacterie bij je draagt op het moment dat je een koele ruimte betreedt. "Je kunt niet ziek worden door de airco. Maar als je al wat bij je draagt, bijvoorbeeld een verkoudheid, kan dit virus door afkoeling wel sneller worden verspreid. Hetzelfde geldt wanneer je van een koude airco-ruimte ineens de warme buitenlucht ingaat. Je wordt daar niet verkouden door, tenzij je al een virus of bacterie bij je draagt. Dan kun je wel eerder ziek worden."

Bron| Huffington Post, RTL Nieuws, Gezondheidsnet

Beeld| Getty Images

v

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden