null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Feit of fabel: kun je afvalstoffen eruit zweten?

Met alle uitlaatgassen heeft de aarde een hoop te verduren. Ook voor onze lichamen zijn dat soort stoffen allesbehalve gezond. Is het mogelijk om die afvalstoffen eruit te zweten? En is daarmee een bezoekje aan de sauna of de sportschool een nog beter idee dan we al dachten?

Jammer maar helaas, zweten is niet de oplossing als het gaat om het verwijderen van afvalstoffen. "Zweten is een lichaamsfunctie die ervoor zorgt dat de lichaamstemperatuur wordt geregeld," legt de Amerikaanse dermatologe Tsippora Shainhouse uit aan gezondheidswebsite Tonic.

Twee soorten zweet

Volgens de huiddeskundige zijn er twee soorten transpiratie. "Je kunt zweten wanneer je het warm hebt, als reactie op een verhoogde lichaamstemperatuur. In dat geval dient het als een manier om je lichaam af te koelen. Dit komt bijvoorbeeld voor tijdens het sporten. Maar ook als je je in een warme ruimte bevindt of koorts hebt," licht de dermatologe toe. Daarnaast bestaat er volgens Shainhouse zoiets als 'stress sweating', een automatische reactie op adrenaline. "Deze vorm van transpireren komt bijvoorbeeld voor wanneer je angstig, nerveus of opgewonden bent."

Gifstoffen en water

Maar waarom kan zweet je niet helpen van afvalstoffen af te komen? "De meeste gifstoffen waar mensen zich zorgen over maken, zijn restjes plastic of luchtvervuiling," aldus Shainhouse. "Die stoffen lossen niet gemakkelijk op in water. Ze worden dus ook niet snel door het lichaam opgelost, want transpiratie bestaat voor 99 procent uit water. De meeste afvalstoffen waar we ons zorgen over maken kunnen niet eens in zweet worden opgenomen."

Detoxkuur: geen zin

Hoe zit dat dan met de vele detoxkuren (lees: dagen leven op sap en verder niets eten) die je vandaag de dag kunt doen om je lichaam te ontgiften? Wat betreft Morton Tavel, arts en hoogleraar aan de Amerikaanse Universiteit van Indiana, is het basisconcept daarachter 'helemaal fout'. "De natuurlijke, lichamelijke processen, zoals onze nier- en leverfuncties, reinigen ons lichaam veel beter dan alle andere activiteiten of stoffen. Zo'n kuur om te ontgiften heeft geen enkele zin – en wie weet wat je er je lichaam mee aandoet."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | tonic.vice.com

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden