Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Feit of fabel: krijg je in de zomer sneller een koortslip?

Dol op de zon? Je lippen waarschijnlijk iets minder. Doordat de huid van je lippen dun is, maakt dat ze gevoeliger voor zonneschade. Maar hoe zit dat dan met een koortslip? Klopt het dat je in de zomer echt vaker last kunt hebben van een koortslip of is het puur toeval? We leggen het je uit.

Ben je net lekker van het zonnetje aan het genieten, voel je ineens een jeukend blaasje op je lip ontstaan.

Een koortslip in de zomer

Een koortslip ontstaat door het herpesvirus. Ben je hier mee besmet? Dan blijf je dit virus voor altijd bij je dragen. Toch hoef je niet altijd een koortslip te hebben, maar duikt dit af en toe op. Dit gebeurt voornamelijk als je een verzwakte weerstand hebt. Er zijn veel mensen die in de zomer vaker last krijgen van een koortslip. En dat is dus geen toeval. Door blootstelling aan UV-straling worden onderdelen van je immuunsysteem onderdrukt. De straling maakt bepaalde cellen kapot die helpen bij de afweer van bacteriën en virussen. Hierdoor werkt je afweersysteem bij een hoge dosis UV-straling minder goed. Zonlicht kan daardoor dus echt een koortslip opwekken.

Je lippen beschermen

Hoewel een koortslip natuurlijk het hele jaar voor kan komen, ligt een uitbraak in de zomer door felle zon op de loer. Om een koortslip tegen te gaan is het daarom belangrijk om je lippen in de zomer extra goed te beschermen. Dat doe je door je lippen regelmatig in te smeren met een lippenbalsem met SPF. Zeker na contact met water of als je hebt gedronken is het belangrijk om te blijven smeren. Probeer daarnaast zoveel mogelijk directe straling op je lippen te vermijden. Ga op de warmste moment van de dag dus niet in de zon liggen bakken.

Lees ook: Je lippen kunnen ook verbranden: zó bescherm je ze het best tegen de zon

Een koortslip voorkomen

Naast je lippen extra goed te verzorgen is het ook belangrijk om je lichaam gezond te houden. Hoe zwakker je weerstand, hoe groter de kans op een koortslip. Zorg daarom dat je gezond eet, minimaal zeven uur per nacht slaapt en voldoende beweegt. Ook bij stress is je weerstand lager, waardoor je sneller last kunt krijgen van een koortslip. Daarom komt een koortslip bij sommige mensen ook net voor de vakantie op, als ze veel vakantiestress hebben. Probeer stress dus zoveel mogelijk te voorkomen.

Bron | GezondNU, Dr Leenarts

Beeld | Getty Images

null Beeld

In de zomer wil je maar één ding: achterover leunen met een koud drankje en een tijdschrift, een mooi verhaal of een leuke puzzel. In de nieuwe Margriet extra: Vakantie! vind je het allemaal in één grote zomerspecial (alleen het drankje moet je zelf even regelen). Bestel Margriet extra: Vakantie! nu online of haal 'm in de winkel.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden