Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Feit of fabel: kan yoghurt de werking van antibiotica beïnvloeden?

Als je antibiotica slikt wil je natuurlijk dat dit zo optimaal mogelijk werkt, met zo min mogelijk bijwerkingen. Je hebt misschien wel eens gehoord dat je geen yoghurt moet eten als je aan de antibiotica zit. Je zou minimaal drie uur moeten wachten. Maar klopt dat wel? We leggen het je uit. 

Of is het juist bevorderlijk om je antibiotica met een bakje yoghurt naar binnen te werken?

Kan yoghurt de werking van antibiotica beïnvloeden?

Een antibioticakuur kan snel helpen bij bacteriële infecties. Heel handig, alleen het brengt bij sommige mensen ook de nodige bijwerkingen met zich mee, zoals misselijkheid, diarree, huiduitslag of ernstige allergische reacties. In sommige gevallen kunnen bepaalde voedingsmiddelen bijwerkingen verminderen, of juist erger maken. Zo bestaat er de bewering dat je antibiotica niet zou moeten combineren met yoghurt, omdat dit de werking zou beïnvloeden. Het lastige is dat dit deels waar is, en deels niet.

Bij sommige soorten antibiotica is het belangrijk om niet tegelijk zuivelproducten, zoals yoghurt of melk in te nemen. Er moet minimaal twee uur tussen zitten. Dat komt omdat het calcium in zuivel een complexe verbinding maakt met de stoffen in je antibiotica, waardoor dit niet meer goed door de darmwand in de bloedbaan kan komen. In dit geval kun je dus echt je bakje yoghurt beter laten staan.

Goed tegen bijwerkingen

Het tegenstrijdige is dat in sommige gevallen yoghurt juist kan helpen tegen de bijwerkingen van antibiotica. Uit een studie uit 2012, gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association bleek bijvoorbeeld dat van 12.000 mannen en vrouwen die antibiotica slikten degene die probiotica, zoals yoghurt, aten 42 procent minder kans hadden om diarree te krijgen. Andere probiotica zijn bijvoorbeeld olijven, zuurkool, zuurdesembrood, kimchi en kefir.

Het gevaar bij zuivel met probiotica blijft wel dat een teveel aan calcium de werking van je antibiotica in de weg kan zitten. Lees daarom altijd goed de bijsluiter van je medicatie en vraag je arts of apotheek om advies over zuivelproducten. In sommige gevallen wordt zelfs geadviseerd om je antibiotica met een glaasje melk in te nemen. Bij dat soort antibiotica is het uiteraard niet schadelijk voor de werking van de medicatie.

Lees ook: Waarom het zo belangrijk is om af en toe je medicijngebruik onder de loep te nemen

Deze producten wil je vermijden

Het is dus verstandig om voorzichtig te zijn met de combinatie yoghurt (en andere zuivelproducten) en antibiotica. Daarnaast wordt het afgeraden om grapefruit te eten als je aan de antibiotica zit, omdat dit door het enzym cytochrome P450 de medicatie niet goed afbreekt. Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarnaast is de combinatie antibiotica en alcohol ook geen succes. Dit kan bijwerkingen zoals duizeligheid, slaperigheid en maagklachten veroorzaken. Daarnaast moeten zowel de antibiotica als alcohol in je lever worden afgebroken, waardoor je deze extra belast. Hoewel het niet heel schadelijk is om een glaasje te drinken, is het wel verstandig om dit tijdens je kuur zo min mogelijk te doen.

Bron | PureWow, Nursing, Mijnapotheker

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden