null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Feit of fabel: kan het eten van een levende pissebed je hooikoortsklachten verminderen?

Dat we weer lekker veel buiten kunnen zijn zonder te verkleumen of nat te regenen, is natuurlijk heerlijk. Maar voor hooikoortspatiënten is het aangename voorjaar minder prettig. Voor hen is zonder zakdoekjes de deur uitgaan er echt niet bij. Tenzij... Je hoort nogal eens een oplossing die net zo simpel als vreemd klinkt: het eten van een levende pissebed zou hooikoortsklachten laten verdwijnen. Onzin? Of zit er een kern van waarheid in?

Een hoop genies, traanogen en veel gesnotter: hooikoorts is geen pretje. Maar stop je dagelijks een levende pissebed in je mond, dan zou je plotsklaps zónder zorgen in het park of op het terras kunnen zitten. Een aantal jaar geleden werd dit voor het eerst beweerd. "Als je lang op een pissebed kauwt en dat lekker vindt, zou dat hetzelfde effect kunnen hebben als immunotherapie," zei kno-arts Ranny van Weissenbruch er destijds over tegen RTV Drenthe. Sommige hooikoortspatiënten namen de (nogal vieze) proef op de som, waarna werd beweerd dat het écht zou werken.

Geen wetenschappelijk bewijs

Maar helaas... het zou toch allemaal een fabel zijn. Nadat Van Weissenbruch de uitspraak deed tegenover de Drentse zender, besloot de Volkskrant contact op te nemen met de arts. Die gaf aan te hebben gereageerd op een hypothese: áls het zou werken, hoe zou dat dan kunnen? Er was echter geen wetenschappelijk bewijs.

En er is nog steeds geen onderzoek dat uitwijst dat het eten van een levende pissebed hooikoortsklachten kan verzachten. Sterker nog, volgens hooikoortsdeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit is dat per definitie niet mogelijk. "De werking zou dan kunnen worden verklaard vanuit het principe van de immunotherapie," legt hij uit aan nu.nl. "Dan bouw je door het eten van pissebedden weerstand op door allergenen tot je te nemen. Maar dan moet het wel om de juiste allergenen gaan en dat is bij pissebedden niet het geval."

Broodjeaapverhaal

Hoe komt het dan dat sommige hooikoortspatiënten beweren dat zij wél baat hebben (gehad) bij het eten van een levende pissebed per dag? "Soms zijn hooikoortspatiënten radeloos," aldus Van Vliet tegenover de nieuwswebsite. "Bij hevige klachten proberen patiënten van alles om de klachten te verminderen; hierdoor kan het zijn dat zij zijn gaan geloven dat het eten van een pissebed helpt. Maar het valt echt in het kader van nonsens."

Het is dus een broodjeaapverhaal. Misschien maar goed om nu te weten dat het klinkklare onzin is, hoeven we het vieze trucje in elk geval niet zelf uit te proberen!

Bronnen | nu.nl, volkskrant.nl

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant om te lezen

Deze video wil je niet missen

Vriendinnen Ingrid en Liezet gaan op pad in het oosten van Nederland.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden