null Beeld

Feit of fabel: je slaapt slechter met volle maan

Het is weer zo ver: je ligt de hele nacht wakker. Als je er dan achter komt dat het óók nog eens volle maan is, is één en één twee. Maar, klopt dat wel?

Zorgt een volle maan er nu eigenlijk écht voor dat je slechter slaapt?

Zou het echt?

Onderzoekers van de Universiteit van Basel bevestigen wat wij al dachten: je slaapt slechter met volle maan. Bij een onderzoek vielen de proefpersonen gemiddeld vijf minuten later in slaap met volle maan. Dit zou komen door een lagere melatonineproductie, het hormoon waardoor we ’s avonds moe worden. Maar, is dit nu wel zulk sterk bewijsmateriaal? Het onderzoek was niet geheel representatief, omdat er slechts 33 proefpersonen waren. Daarnaast sliepen deze mensen in een kamer zonder ramen, wat eveneens de resultaten heeft kunnen beïnvloeden. Want eh, nul invloed van de maan die z'n licht op je slaapkamerraam schijnt...

Of toch niet?

Bij een ander onderzoek, uitgevoerd door het Nijmeegse Donders Instituut, zijn de voorgaande resultaten dan ook ontkracht. Het nieuwe onderzoek is uitgevoerd over 22.000 nachten. Hieruit bleek dat de maan geen enkel effect heeft op ons slaapritme. Als dit echt waar is, is een slapeloze nacht door volle maan dus een fabeltje.

‘Als de maan vol is, schijnt ze overal’

Wetenschapsjournalist Govert Schilling, die gespecialiseerd is in sterrenkunde vertelt: “De meeste ‘effecten’ van volle maan blijken bij nader onderzoek niet te bestaan. Eén van de belangrijkste oorzaken van het 'geloof' in het effect van de volle maan, is het feit dat de volle maan enorm helder is en dan ook de gehele nacht zichtbaar is. Een halve maan valt minder op (schijnt bijvoorbeeld niet zo gemakkelijk door de bewolking heen) en is maar een deel van de nacht zichtbaar.” Wanneer mensen dan een maan aan de hemel zien, is de kans dus relatief groot dat dit een (bijna) volle maan is. Daarnaast zijn er vijf dagen waarop de maan vol lijkt. Twee dagen vóór en twee dagen ná volle maan denken we vaak dat het volle maan is. Oftewel: in die vijf dagen heb je vast wel één slapeloze nacht waarop je uit het raam staart en denkt: hé volle maan…

Ons excuus voor die slechte nacht is dus definitief naar de maan. Helaas!

Bron: Women’s Health Mag

Beeld: iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden