null Beeld

Feit of fabel: is frisdrank slecht voor je botten?

We hoeven je niet te vertellen dat frisdrank ongezond is. Zo bevat een blikje frisdrank gemiddeld 30 gram meer suiker dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Daarnaast kan het ook je lever en tanden beschadigen en schijn je er zelfs ouder uit te gaan zien van veel frisdrank drinken.

Nu komt daar nog iets bij: frisdrank zou slecht zijn voor je botten. Is dit een feit of fabel? We zochten het effect van frisdrank op je botten voor je uit.

Zwakkere botten door frisdrank

Eerder gingen er op Facebook berichten rond dat frisdrank, zoals cola, je botten verzwakt. Dit zou komen door het hoge gehalte cafeïne en fosforzuur. Omdat frisdrank al vaker aan osteoporose, ook wel de aantasting van de botten, wordt gekoppeld zette NU.nl een aantal onderzoeken op een rijtje. Uit een Canadees onderzoek uit 2003 kwam naar voren dat tieners die veel frisdrank dronken vaak minder calcium in hun botten hadden. Maar met dit onderzoek wordt niet aangetoond of dat puur het drinken van frisdrank komt. Het zou natuurlijk ook kunnen komen doordat deze jongeren minder melk drinken, omdat ze in plaats hiervan frisdrank drinken.

Te klein verschil

Een ander onderzoek van de Tufts University uit Boston uit 2006 toonde al aan dat niet alle frisdrank kwaad kan. Alleen cola bleek bij vrouwen een klein verschil te maken. Vrouwen die drie keer per week cola dronken, bleken een lagere botdichtheid in hun heupbotten te hebben. Echter was dit een heel klein verschil. En volgens NU.nl zou hier ook nog meer onderzoek naar moeten worden gedaan.

Lees ook: Light frisdrank is volgens dit onderzoek even schadelijk als variant met suiker

Meest recente onderzoek

De Chongqing Medical Univeristy heeft recent onderzoek gedaan naar de vraag of frisdrank slecht is voor je botten. Meer dan 10.000 respondenten tussen de 20 en 75 jaar werden maar liefst vijf jaar lang gevolgd. Hieruit kwam naar voren dat hoe meer frisdrank de testpersoon dronk, hoe groter de kans was een bot te breken. Wanneer een persoon bijna dagelijks frisdrank dronk, bleek deze maar liefst vijf keer meer kans te hebben op botbreuken.

Fosfaat als boosdoener

Volgens de onderzoekers kan de relatie tussen frisdrank en botten verklaard worden door fosfaat. Je nieren produceren namelijk een minder actieve vorm van vitamine D wanneer ze het fosfaat uit je lichaam zuiveren. Daarnaast kan het volgens dit onderzoek ook liggen aan dat de botcellen door de suikers uit frisdrank beschadigen.

Weinig calcium

Wel moet er bij dit onderzoek een kanttekening worden geplaatst. De deelnemers hadden namelijk een calciuminname van 400 milligram per dag, wat extreem laag is. Dus ook dat heeft invloed op de kans op botbreuken. Hoe groot de invloed van alleen frisdrank op je botten is, dat blijft dus nog steeds niet volledig aantoonbaar. Wel raadt onder andere de National Osteoporosis Foundation aan om frisdrank met mate te drinken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, Men's Health

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden