Aloë vera sap zou voordelen hebben voor je gezondheid.
 Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Feit of fabel: is aloë vera drank echt goed voor je?

Al lange tijd is de tropische vetplant aloë vera wereldwijd geliefd om zijn geneeskrachtige werking. Als je een fles lotion uit je badkamer pakt, zie je het wellicht op de ingrediëntenlijst staan. Nu is ook het sap van aloë vera populair, omdat het gerucht gaat dat het een enorme oppepper voor je gezondheid is. Zo zou de drank je bloedsuikerspiegel in balans kunnen brengen en je huid verbeteren. Wat is hiervan waar?

We zochten het voor je uit.

De voordelen van de aloë vera plant

Deze plant zit vol met vitamine A, C en B. Ook zitten er enzymen, sterolen en mineralen in. Denk aan: calcium, ijzer, magnesium, mangaan en kalium. Aloë vera zou goed werken tegen ontstekingen, die worden afgeremd als je het gebruikt. Ook je immuunsysteem en stofwisseling zouden een boost krijgen van deze plant.

De belofte van aloë vera sap

Er wordt beweerd dat het sap wonderen doet voor je spijsvertering. Je kunt er gemakkelijker van naar het toilet, door de licht laxerende werking. Ook zou je huid er baat bij hebben: het werkt ontstekingsremmend en rimpels worden minder zichtbaar. Mensen met diabetes zouden ook opknappen van het goedje, omdat de bloedsuikerspiegel stabiliseert als je dit drankje tot je neemt. Tandproblemen zouden er ook deels mee worden opgelost. Mooie beloftes, maar zijn het een feiten of toch fabels?

Is aloë vera drank goed voor je?

We vroegen het Voedingscentrum naar hun kijk op dit drankje. Expert voeding & gezondheid Iris Groenenberg : “De aloë vera drankjes die je in de supermarkt kunt kopen, scharen we gewoon onder suikerhoudende drankjes. Die staan sowieso niet in de Schijf van Vijf, omdat ze het risico op overgewicht vergroten. Er is geen bewijs voor de gezondheidsvoordelen van aloë vera drank. Aloë vera kan zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid. Bepaalde stoffen kunnen zorgen voor krampen, diarree en een kaliumtekort. Dat kan risicovol zijn voor mensen met nierafwijkingen, diabetes of hartpatiënten. Ook de luxere varianten van aloë vera sap heb je sowieso niet nodig voor je gezondheid. Er zijn geen bewezen voordelen en wel nadelen: ik zou dus altijd oppassen met dit soort drankjes en het niet aanraden. ”

Alternatieven voor aloë vera drank

Welke alternatieven kunnen we tot ons nemen die wél heilzaam zijn? Volgens Iris is het voor vrouwen vanaf vijftig jaar aan te raden om dagelijks een vitamine D supplement (10 microgram) in te nemen. “Dit doe je voor de gezondheid van je botten en slik je óók in de zomer. Mensen denken soms dat het alleen in de winter hoeft, omdat in de zomer de zon veel schijnt. Voor mannen en vrouwen vanaf zeventig jaar geldt een dubbele dosering. Eiwitten zijn ook belangrijk om binnen te krijgen. In combinatie met bewegen lever je niet te veel spiermassa in.”

Verder is het raadzaam om te letten op de energiebehoefte. Die gaat namelijk omlaag als je ouder wordt. “Als je ouder wordt, neemt je spiermassa af. Spieren verbruiken energie. Je beweegt vaak minder als je ouder wordt. Daarom is het dan extra belangrijk dat wát je eet voldoende voedingsstoffen bevat. Je hebt eigenlijk steeds minder ‘ruimte’ om te snacken als je ouder wordt, of je komt aan. “

We kunnen dus concluderen dat het innemen van aloë vera drank niet aan te raden is. De gezondheidsvoordelen zijn verwaarloosbaar. Fabel dus!

Bron: Goodhousekeeping

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden