null Beeld

Feit of fabel: helpt het om te plassen over een kwallenbeet?

Het kwallenseizoen is weer begonnen. En zo’n kwallenbeet kan flink pijn doen. Misschien heb je weleens gehoord dat het helpt om te plassen over een kwallenbeet. Maar klopt dit eigenlijk wel of dit een 'broodje aap' verhaal?

Wacht nog maar even voordat je over een kwallenbeet heen plast.

Plassen over een kwallenbeet

Wie weleens slachtoffer is geweest van een kwallenbeet zal het vast herkennen: een prikkende pijn. Die pijn zorgt voor pijnlijke rode bultjes, vergelijkbaar met een flinke brandnetelsteek. Niet prettig, en zeker op het strand heb je misschien niet een volledige EHBO-uitrusting bij de hand om de beet te verlichten. Om die prikkende pijn tijdelijk tegen te gaan, zou het volgens sommigen helpen om over je kwallenbeet heen te plassen. Dit zou het gif neutraliseren. Toch blijkt ook dit, net als bijvoorbeeld de misvatting dat muggen op licht afkomen, of dat je wanneer je met nat haar naar buiten gaat verkouden wordt, verzonnen. Sterker nog; het zuur in de urine zou de pijn juist erger maken. En daarnaast is het natuurlijk ook niet heel smakelijk. Voortaan kun je je plas dus beter ophouden.

Wat te doen bij een kwallenbeet?

Maar als je beter niet over een kwallenbeet heen kunt plassen, wat moet je dan wel doen om de pijn te verzachten? Het Rode Kruis raadt aan om eerst zoveel mogelijk de netelcellen op je huid weg te schrapen, bijvoorbeeld met de achterkant van een mes of een pincet. Daarna kun je de plek het beste verwarmen. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig, omdat je bij zwelling, roodheid en jeuk misschien eerder aan verkoelen zou denken. Maar verkoelen maakt de klachten juist erger. De netelcellen kun je daarom het beste wegspoelen met warm zeewater in plaats van koud kraanwater. Daarnaast activeert zoetwater de netelcellen, waardoor er meer gif vrij kan komen. Spoel dus altijd met zoutwater. Probeer daarnaast niet te wrijven over de plek, de kwallenbeet juist in zo heet mogelijk water te dompelen of anders een hotpack te gebruiken. Ben je door een tropische kwal gestoken? Dan kun je ook wat azijn op de beet aanbrengen om het gif te neutraliseren. Maar pas wel op, want bij andere kwallen zou dit de klachten juist erger maken.

Lees ook: Insectenbeet? Déze huis- en tuinmiddeltjes helpen je uit de brand!

Symptomen van een kwallenbeet

In de meeste gevallen is een kwallenbeet vrij onschuldig. Vaak ontstaat er een plaatselijke zwelling, jeuk, roodheid en een prikkende pijn. Met de bovenstaande tips moeten deze klachten met een kwartiertje al snel verminderen. Mocht je kwallenbeet toch erger worden, dan kan het zijn dat je een ernstige allergische reactie op de beet hebt. Naast de normale symptomen ervaar je meer pijn over je hele lichaam en kun je hier erg ziek van worden. Zo kun je bijvoorbeeld schock-verschijnselen ervaren. In dit geval kun je het beste 112 bellen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Kwallenrader, Rode Kruis, Gezondheidsnet

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden