null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Feit of fabel: helpt bouillon tegen huidveroudering?

Het zou volgens sommigen de bron zijn van de eeuwig jeugdige huid: bouillon gemaakt van beenderen. Het wordt zelfs het nieuwe superfood genoemd. Maar voordat je vanaf nu de dag begint met een kopje bouillon in plaats van koffie zochten experts eerst de heilzame werking tegen huidveroudering uit. 

En hier zou een kopje bouillon per dag nog meer goed voor zijn.

Bouillon tegen huidveroudering

Bouillon drinken tegen huidveroudering is een trend die waarschijnlijk vanuit Amerika is overgewaaid, waar onder andere Kim Kardashian zweert bij deze heilige graal. Het wordt daar door sommigen zelfs drinkbare botox genoemd. Het gaat niet zomaar om een standaard bouillon, maar specifiek om ‘bone broth’, oftewel bouillon gemaakt van botten.

Dit zou een bron zijn van collageen, aminozuren, gelatine en mineralen en daarmee zou de bouillon niet alleen huidveroudering tegengaan, maar ook nog eens heel gezond zijn voor de rest van je lichaam. Het zou je gewrichten versterken, helpen bij artrose en reuma en ook je energielevel en weerstand een boost geven. Als laatste heeft het ook nog een ondersteunde werking op je darmen.

Wondermiddel

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, en volgens bio-ingenieur Eric de Maerteleire is dat het ook. De expert legt aan het AD uit dat het geen wondermiddel is waarvan je rimpels als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar volgens hem komen er bij het lang laten trekken van de botten wel mineralen zoals ijzer en zink uit het beenmerg vrij. En ijzer werkt in lage concentratie ontstekingsremmend en het versterkt de weerstand.

Daarnaast versterkt zink je immuniteit. En ook andere elementen in bottenbouillon blijken in de geneeskunde in pilvorm gebruikt te worden bij artrose. Al gaat het daarbij wel om een veel grotere concentratie en in combinatie met andere werkzame stoffen. Ook helpt dit niet bij alle patiënten. Daarom raadt De Maerteleire aan om alsnog naar de dokter te gaan bij klachten en het niet zelf met bouillon op proberen te lossen. Maar het is dus wel degelijk gezond om regelmatig een kopje beenderbouillon te drinken en volgens De Maerteleire kunnen alle beetjes helpen.

Drinkbare botox

Als laatste klopt het volgens De Maerteleire dat er collageen achterblijft in bouillon waarvan de beenderen zijn afgekookt met een stuk huid, poten of kop waar bindweefsel in zit. De collageen wordt vervolgens omgezet in gelatine. En dat is weer rijk aan aminozuren, zoals glycine en proline. Volgens De Maerteleire maken we dit ook zelf aan, maar meestal onvoldoende. De aminozuren in de bouillon beschermen niet alleen de binnenkant van je darmen door de aanmaak van nieuwe cellen, maar kunnen ook makkelijk opgenomen worden in je bloedbaan en in je lichaam opnieuw worden gebruikt als bouwstof.

Zo kan het onder andere in de huid helpen bij de vorming van collageen en elastine, waardoor het de huidveroudering tegengaat. Het gaat hierbij vooral om ondersteuning, dus echt drinkbare botox is het nog steeds niet. Daarnaast kun je volgens Patricia Schutte, voedingsexpert van het Voedingscentrum, de meeste stoffen in zelfgemaakte bouillon zoals vet, mineralen en een beetje eiwit ook uit andere voedingsmiddelen halen en zijn er volgens haar nog geen onderzoeken die grote gezondheidsvoordelen aantonen.

Lees ook: Linda’s BEAUTYLAB: hoe gaat een botoxbehandeling in zijn werk?

Bottenbouillon maken

Hoewel het geen wondermiddel is, kan af en toe een kopje bouillon kan dus zeker geen kwaad. Maar let wel op: bottenbouillon of beenderbouillon is niet hetzelfde als de kant-en-klare bouillonblokjes die wij kennen. Volgens De Maerteleire bestaan die voor de helft uit zout en mis je de waardevolle stoffen van de echte bouillon. Daarnaast werd eerder alles met gelatine uit de keuken verbannen uit angst voor Creutzfeldt-Jakob of gekkekoeienziekte, maar volgens de bio-ingenieur komen gevaarlijke prionen niet meer in onze voeding voor.

Daarom kun je als je bouillon zelf wil maken gerust aan een beenhouwer slachtafval vragen. De bouillon moet wel lang genoeg pruttelen, minimaal 48 uur, maar het liefst 72 uur op een temperatuur boven de 90 graden. Het mag niet koken. En hoe langer het trekt, hoe rijker het drankje wordt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, Health, Babsbonebroth

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden